EN facebook

Felavatták a Szerb Egyházi Múzeum új épületét Szentendrén

2019-05-27 10:00

Az épületet a magyar kormány 650 és a szerb kormány 150 millió forintos támogatásával újították fel és alakították át múzeumnak.

 

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az épület átadásakor kiemelte: a szerb és a magyar nép kapcsolatát ma "a megbékélés és az őszinte tisztelet jellemzi". "Magyarország minden erejével segíti Szerbia európai uniós tagságát, Szerbia mindent megtesz a vajdasági magyarok megmaradásáért, a magyar kormány pedig mindent megtesz a Magyarországon élő szerb nemzetiség megerősödéséért" - fogalmazott.

Az épületet felszentelő Irinej pátriárka, a Szerb Ortodox Egyház vezetője történelmi eseménynek nevezte az új múzeum épületének átadását, mely jó példája két szomszédos nemzet együttműködésének, és a "kultúra nemzeteket egyesítő erejének".

 

http://mti.hu/Pages/Download.aspx?newsid=847839&filetype=1&view=HiView&lang=hun

Vladan Vukosavljev szerb kulturális és tájékoztatási miniszter azt mondta: a szerb és magyar nép közötti barátság soha nem volt ilyen erős. "Büszkék vagyunk a Szerbiában élő nagy számú magyar közösségre", akik "teljes jogú polgárai Szerbiának, és joggal tekintik hazájuknak az országot" - fogalmazott.

 

 

Fotó: MTI/Balogh Zoltán