EN facebook

Ezért több a látogató a rimaszombati múzeumban!

LÁTOGATÓSZÁM

2019-03-02 07:00

A tavalyi évben összesen 18 593 látogatója volt a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumnak. Ez mintegy ötezres növekedést jelent az azt megelőző évhez - állapította meg a Múzsa című folyóiratban közölt cikkében Virsinszky Tamás.

 

A Gömör-Kishonti Múzeum története 1882-ben kezdődött, ezzel Szlovákia ötödik legrégebbi múzeuma. Az intézmény 1910-től kezdődően az 1850-ből származó egykori tüzérségi kaszárnya épületében székel, amelyet Miksa Ferenc építész tervezett, aki a Rimaszombat városában található számos középítmény tervezője. A múzeum kutatási területe elsősorban a történelmi Gömör (Gemer) és Kishont (Malohont) régiókra összpontosul, de munkatársai külön figyelmet fordítanak 1996-tól a roma kultúra dokumentálására is.  A gyűjtemény több mint 62 tárgyat, több mint 32 ezer könyvet őriz. Az állandó kiállítások legnépszerűbb tárgy a 21. – 25. uralkodói dinasztiából (időszámításunk előtt 1087–664) származó, Tasheritnetiakh nevű hölgy Abusír el-Meleku lelőhelyről származó múmiája. Ez egyike a Szlovákiában található öt egyiptomi múmiának. 1910-ben Süteő-Munkácsi István földbirtokos, jogász és utazó hozta Rimaszombatba több más, egyiptomi és kis-ázsiai útjai során szerzett tárggyal együtt, s még ebben az évben a múzeumnak adományozta.

 

A múzeum folyamatos erősödése azonban nemcsak a gazdag gyűjteményi anyagnak kösöznhető. "A jó eredményhez az is hozzájárult, hogy az elmúlt évben a kiállítások mellett sok kísérőrendezvényt is szerveztünk, ami elnyerte a közönség tetszését. A legtöbb látogató minden évben hagyományosan májusban van (tavaly 4475), köszönhetően az ekkor megrendezett Múzeumok éjszakája programjainak" - mondta Elena Lindisová, a múzeum munkatársa a már idézett lap újságírójénak.  Ezenkívül a Gömör-Kishonti Múzeum 2018-ban két új állandó kiállítást, valamint 15 időszaki tárlatot nyitott meg. Ezek a legkülönbözőbb témákra igyekeztek ráirányítani a látogatók figyelmét, a számítástechnikától, a murányi kőedényeken át a Bibliáig. De ugyancsak külön kiállítást szenteltek Karol Pajer, a fasizmus elleni harc hősének, vagy Fertő Dezső népi fafaragó munkáinak, Szlovákia állatkertjeinek, a kézművesség történetének az őskortól a napjainkig, az ásványoknak, valamint a gömöri bányászatnak és vasiparnak.

 

Népszerű a hónap műtárgya kezdeményezés, amely mindig egy értékes múzeumi tárgyat állít a középpontba a múzeum gyűjteményéből, s a hozzá mellékelt ismertetővel kiemelt helyen megtekinthető az adott hónapban. Februárban például az 1849-es branyiszkói csatából származó győzelmi csokor volt a hónap műtárgya

 

A hónap műtárgya a branyiszkói csatából származó győzelmi csokor. Fotó: Gömör-Kishonti Múzeum

 

Az intézmény a lehetőségeihez mérten folyamatosan igyekszik bővíteni gyűjteményét. Az elmúlt időszakban Putra Ede olajfestményeivel gazdagodott a képzőművészeti részleg. A múzeum épülete tavaly kisebb felújításokon is átesett, a Besztercebánya Megyei Önkormányzat pénzügyi támogatásával a kiállító termek ablakait cserélték ki.