Egy török-kori tímárműhely maradványait találták meg az egykori szegedi várban

FELTÁRÁS

Móra Ferenc Múzeum
2020-10-13 07:00

Egy török-kori tímárműhely maradványaira bukkantak a Móra Ferenc Múzeum régészei a szegedi belvárosban. A műhely az egykori szegedi vár falain belül működött. A lelet azért is különleges, mert épített falú örökséget az eddigi, várat érintő feltárások során nem találtak.

 

Régészeti feltárás zajlik Szeged belvárosában, a Móra Ferenc Múzeum épülete mögött. A régészek egy igazi különlegességet, egy török-kori tímárműhely maradványait találták meg. Az egykori épület egy 19. századi járda alatt feküdt, mely a török-korban működhetett. A falak egy részét, különböző cserzőgödröket is feltártak. Egy épített falú cserzőmedence is előkerült, ahová a kikészítésre váró bőröket lógathatták be. Emellett sok török-kori kerámiaanyag is a felszínre bukkant.

 

Az egykori szegedi várat érintő régészeti feltárások hosszú évek óta zajlanak Szeged belvárosában. Eddig főként a vár falának maradványait találták meg: ez az első alkalom, amikor épített falú örökséget tártak fel a szakemberek a vár falain belül.

 

A feltárást a Móra-múzeum körül zajló parképítési munkálatok miatt végzik el. A múzeum épülete azonban már megnyitotta kapuit: augusztus közepe óta várja a látogatókat a megújult intézmény a hét minden napján.

 

 

emlékezet, kiállítás, látogató, természet
2020-08-24 18:00
beruházás, bővítés, kiállítás, örökségvédelem
2020-05-27 07:00