EN facebook

A modern háztartás születése • Modern Alap Gasztronómia • Klezmer kóstoló

KÖNYVBEMUTATÓ ÉS KOSTOLÓ

2019-02-19 18:00

Két könyvbemutató is lesz a héten a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban:

 

Sedlmayr Krisztina: A modern háztartás születése - könyvbemutató
2019. február 20., szerda, 17:00

 

A kötet azt a modernizációs folyamatot vizsgálja, amely az 1930-as években Magyarországon a középosztálybeli városi háztartásvezetés és az arról való közgondolkodás terén zajlott. A kortársak által a háztartás „racionalizálásának” nevezett jelenség része az első világháború után az életmód szinte minden területét érintő változásnak. Olyan komplex, sokfelé ágazó téma, amely a szervezés, eszközkészlet, anyagi források, munka- és időbeosztás valóságos átalakulását, valamint az erről való gondolkodás, az ezzel kapcsolatos nézetek és dilemmák együttesét jelenti.

A két háború közötti időszakban növekedett a középosztálybeli női munkavállalás, egy időben azzal, hogy a házimunkához egyre kevesebben vettek/vehettek igénybe alkalmazottat. A háztartás racionalizálását a gazdasági kényszerűségek mellett a családról és a női szerepről való változó elképzelések segítették.

Milyen forrásaink lehetnek a háztartásvezetés egy történeti formájának megismerésére? A kötet egy-egy fejezete erre keres választ. Az építészeti diskurzus, a tanácsadókönyvek, a tárgyak, a háztartási naplók, a szépirodalom és az emlékezet tükrében vizsgálja meg a modern városi háztartás kialakulásának kezdetét.

A szerzővel Saly Noémi muzeológus beszélget.
A belépés díjtalan.

 

MAG Modern Alap Gasztronómia - könyvbemutató
2019. február 21., csütörtök, 17:00

 Szerzők: Kocsonya Kálmán, Illés Vince Levente

Lektor: Vomberg Frigyes
 
Étkezési szokásaink megváltoztak, új gasztronómiai irányzatok születtek, nemcsak a nagyvilágban, de Magyarországon is a gasztronómiai forradalom idejét éljük. Ennek következményeként a hazai munkaerőpiacon is hatalmas az igény az azonnal használható tudással rendelkező szakácsok iránt. Olyan tudásanyaggal rendelkező szakemberekre van szükség, akik kiválóan ismerik a MAG-ban szereplő konyhatechnológiákat és képesek is azt a gyakorlatban alkalmazni.
 
A szerzőkkel, lektorral és a kiadóval Varga Zoltán a MAG projekt szakmai vezetője beszélget.
 
A kötet 25% kedvezménnyel, 6000 forintért vásárolható meg a könyvbemutatón. A bemutató után várunk mindenkit a dedikálásra.
 
Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

A belépés díjtalan.
 
 

Klezmer kóstoló
2019. február 22., péntek, 16:00-22:00

 
A rendezvény A handlétól a grand caféig – Zsidók az 1867 és 1918 közötti magyar kereskedelemben és vendéglátásban című időszaki kiállítás záróeseményeként a tárlathoz kapcsolódó programokkal várjuk az érdeklődőket. Meghosszabbított nyitva tartással, tárlatvezetésekkel, valamint a WIZO Hungary kóstolójával várjuk vendégeinket. Az estét koncert zárja – a Babel Klezmer Band alkalmi formáció a kiállítás megnyitójára jött létre, azóta nagy sikerrel bizonyítottak a múzeum több rendezvényén is. A koncerten klasszikus klezmer dallamok csendülnek fel tehetséges fiatalok előadásában.
 
PROGRAM:
 
16.00-20.00 között megtekinthető A handlétól a grand caféig című időszaki kiállítás
// Belépés: múzeumi belépővel.
 
17.00-20.00 A WIZO Hungary kóstolója
// sóletjegy: 500 Ft, sütijegy: 200 Ft
 
17.00 Tárlatvezetés A handlétól a grand caféig című időszaki kiállításban
// Regisztrációhoz kötöttt program: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
Belépés: múzeumi belépővel + 300 Ft vezetőjegy váltásával.
 
MINDEN FÉRŐHELY BETELT! 18.00 Tárlatvezetés A handlétól a grand caféig című időszaki kiállításban
// Regisztrációhoz kötött program: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
Belépés: múzeumi belépővel + 300 Ft vezetőjegy váltásával.
 
19.00 A Babel Klezmer Band koncertje
// Regisztrációhoz kötött program: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
Belépő: 500 Ft