EN facebook

25 év, 25 nap, 25 esemény

FELHÍVÁS

Közgyűjtemények Kollégiuma a Nemzeti Kulturális Alap megalapításának 25. évfordulója alkalmából megrendezendő „25 év, 25 nap, 25 esemény” címet viselő programsorozathoz kapcsolódva a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) szervezésében 2018. október 1. és november 11. között meghirdetésre kerül a „Sétálj, gyalogolj, bringázz! – Kulturális örökségtúrák című programtematika. A tematikához muzeális intézmények, levéltárak és könyvtárak kapcsolódhatnak kulturális örökségtúrák megtervezésével és lebonyolításával a túrákkal ráirányítva a figyelmet a kerek évfordulóra.

 

A tematika kiemelt jelentőségét az adja, hogy 2018 A kulturális örökség európai éve, és egyúttal Magyarországon A családok éve is.  A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) az általa 2018-ban is koordinált Múzeumok Őszi Fesztiválját is kapcsolni kívánja az NKA 25 – Sétálj, gyalogolj, bringázz! programsorozathoz, hiszen a fesztivál 2018. évi kiemelt tematikája a Sétál, gyalogolj, bringázz velünk! – Örökségi barangolások címet kapta.

A felhíváshoz csatlakozó intézmények olyan útvonalakat dolgoznak ki, és vezetett vagy egyénileg teljesíthető túrák keretében ajánlanak ki, amelyek az évfordulóhoz igazodva lehetőleg 25 km hosszúságúak, gyalogosan és/vagy kerékpárral teljesíthetőek egyénileg, baráti vagy munkahelyi közösségek közös programjaként vagy családi kirándulások keretében. A családok évéhez kapcsolódva és a kisgyermekes családokra gondolva egy településen belül rövid, 2,5 km-es séta kidolgozására is lehetősége van az intézményeknek. A túrák a távtól függetlenül különböző kulturális örökségi helyszíneket érintenek, lehetőség szerint az NKA által nyújtott támogatásban részesült intézményeket is.

A MOKK által központilag javasolt időpontja ezeknek a programoknak 2018. október 14., vasárnap, de természetesen a Múzeumok Őszi Fesztiválja teljes ideje alatt (2018. október 1. – november 11. között) lehetősége van ilyen jellegű programokat szervezni.

 

túrák útvonalát a rendezvénysorozatba bekapcsolódó intézmények önállóan alakítják ki, a programtervek, illetve a túrák előkészítése során egyeztetnek a helyszínként szerepet vállaló kulturális intézményekkel. A helyszínek kiválasztásánál fontos, hogy az intézmény kulturális örökségi helyszínként látogatható legyen, múzeumok, levéltárak, könyvtárak esetében a kulturális örökség rájuk legjellemzőbb elemei (az épület belső terei, kiállításai) megtekinthetőek legyenek a túrázók számára ingyenesen vagy kedvezményes belépővel az intézmény által megadott nyitvatartási időben.

túrákhoz kapcsolódik egy játék, melynek során a túrázók pontokat gyűjthetnek online applikáció vagy offline felületek (programfüzet)  segítségével, és min. 25 pont összegyűjtésével egy nyereményjátékban vehetnek részt. Az online pontgyűjtést a Múzeumok Őszi Fesztiválja mobilapplikáció külön erre az alkalomra továbbfejlesztett változata segíti.

A túraútvonalakkal kapcsolatos információk elérhetők lesznek a Múzeumok Őszi Fesztiválja hivatalos honlapján, www.oszifesztival.hu  oldalon. A felhíváshoz csatlakozó intézmények kiemelt kommunikációt kapnak a teljes Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat alatt.

 

Amennyiben intézménye csatlakozni szeretne a felhíváshoz, a részleteket a MOKK honlapján tekintheti meg!