Kiderült, mi lesz idén a Néprajzi Múzeumban

Tárgyak és kiállítások

Tizenegy új időszaki kiállítás szerepel a Néprajzi Múzeum (NM) 2012-es programjában - számolt be az intézmény pénteki budapesti sajtóreggelijén Fejős Zoltán főigazgató.

MTI 2012-03-02 14:33
Cikk küldése e-mail:

 Száznegyven évvel ezelőtt március 5-én nevezték ki a néprajzi gyűjtemény "igazgató-őrévé" Xántus Jánost, ezért immár hagyományosan ezen a napon tartják a Néprajzi Múzeum napját - idézte fel a főigazgató.

Az egész napos programsorozat ezúttal múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásokkal kezdődik, majd a látogatók megismerkedhetnek a Kossuth téri épület előttük máskor elzárt részeivel, például a restaurátorműhelyekkel, és a tavalyi Bokréta és biciklilánc dokumentumfilm fesztivál nyertes és kedvenc alkotásai közül három filmet is megtekinthetnek. Délután mutatják be a 2010-ben elhunyt Vajda László NM-re hagyott kilencezer kötetes könyvtárát, miután megnyílt a múzeum idei új szerzeményeiből rendezett kiállítása.

Fejős Zoltán emlékeztetett, gyűjteménye új darabjait minden évben kiállításon tárja a közönség elé a Néprajzi Múzeum, amely 2011-ben 523 tárggyal - többek között egy hanti retiküllel és egy százéves dévai betlehemmel -, valamint több száz fotóval is gyarapodott.

Március végén a Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum utazó kiállítása érkezik: az 1723-35 között Vietnám partjainál elsüllyedt, úgynevezett Ca Mau hajóroncs porcelánjaiból Zelnik István rendelkezik a legnagyobb gyűjteménnyel, melynek legérdekesebb darabjait az NM közönsége is megismerheti.

A Jégszakadás - A klímaváltozások hatásai Grönlandon című, április 17-én nyíló kiállítás a globális felmelegedés jól észlelhető nyomait tárja fel egy ilulissati fotó- és videóprojekt segítségével, majd június végétől A Berliner Schloss - Humboldtforum: a projekt című tárlat egy nagyszabású németországi múzeumfejlesztést mutat be.

Frank Gaudlitz fotográfus Case Mare elnevezésű projektje során Kelet-Európa hagyományos kultúrájának átalakulását kutatta; a német fotós munkáiból az NM - a berlini Európai Kultúrák Múzeumával együttműködésben - több mint kilencven nagyméretű képet állít ki július 19-től.

A Szakrális Művészetek Hete és a Lajtha-év alkalmából nyílik szeptember 15-én az ötvenes évek népénekkutatását bemutató időszaki kiállítás, majd a hónap végén a World Press Photo 2011 nyertes felvételei érkeznek a Kossuth téri múzeumba.

Legek címmel rendhagyó kiállítással jelentkezik október közepén az NM, amely ezúttal új szempontból tekinti át gyűjteményét, annak "legjeit" - többek között a legnagyobb vagy a legrégebbi műtárgyat - kiválogatva. Decembertől a Magyarországon jórészt ismeretlen észt szigetvilág száz évvel ezelőtti folklórja tárul fel a közönség előtt a Saarema, Muhumaa és Hiiumaa című kiállításon.

Fejős Zoltán szót ejtett a múzeum egy további tervéről is: 1952. március 9-én nyílt meg az épületben a Rákosi Mátyás hatvanadik születésnapját köszöntő, nagyszabású kiállítás, melyre népi mesterek is számos ünnepi dísztárgyat készítettek; ezekből válogat majd az évfordulón az egyelőre cím nélküli tárlat.

Újságírói kérdésre válaszolva a főigazgató közölte: a kötelezően előírt bértömeg-csökkentés következtében az intézménynek a közelmúltban húsz munkatársától kellett megválnia, így - nem teljesen betöltött - létszámkerete 108-ról 88-ra csökkent. "Nálunk már jó ideje ellátnak ruhatári szolgálatot és hasonló feladatokat a muzeológus kollégák is" - szólt a leépítés hatásairól.

Fejős Zoltán az intézmény esetleges költözésével kapcsolatban emlékeztetett: az NM 2001 óta kész tervvel rendelkezik hasonló esetre. Ha a kormányzat a Néprajzi Múzeum elköltöztetése mellett döntene, az optimális megoldás egy új épület felhúzása lenne, esetleg az Ötvenhatosok terére elképzelt új múzeumi negyedben - vélekedett a főigazgató, hozzátéve: ebben a témában tárgyalásokat folytat Baán László kormánybiztossal.

Kauri és nagyító

Bíró Lajos óceániai ékszerei a Néprajzi Múzeumban

Bíró Lajos abban a korban élt és dolgozott, amikor földrajz, természettudomány és néprajz, a természet, az ember és a kultúra tanulmányozása nem különült el egymástól. Izgalmas gyűjteménye a Néprajziban....

2011. október 10. Vargyas Gábor

Palotából látogatóbarát múzeum

Uniós támogatással valósulhat meg 6 kulturális intézmény, így a Néprajzi Múzeum "Palotából látogatóbarát múzeum - A Néprajzi Múzeum szolgáltatáskínálatának minőségi megújulása a kulturális intézmény...

2010. május 05. Türk Timea

1. Japán

Néprajzi Múzeum 1-es számú tárgya

Ezen a címen akár Esterházy Péter is írhatna tárcát - bár ő nem tenne pontot az egyes után -, de nevezhetnénk így tréfásan az első japán császárt is. A megoldás ennél sokkal prózaibb, de egy kis kalandot...

2010. március 03. Frazon Zsófia
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
 
Utolsó felvonás. IV. Károly király koronázása – 1916 a Magyar Nemzeti Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...