Túl az óceánon: a Skanzen

Kiállítás New Yorkban

Szombattól látható a New York-i Magyar Kulturális Központban a szentendrei Skanzen az 1940-es évek lakosságcseréjét feldolgozó kiállítása.

MTI 2012-01-23 08:00
Cikk küldése e-mail:

 A különböző népcsoportok politikai erőszakkal végrehajtott kitelepítéseit bemutató, „LEAVE EVERYTHING BEHIND...The micro-history of forced migration in Central Europe after World War II” címmel megnyíló kiállítás február 16-ig tekinthető meg New Yorkban. A látogatók a fotók mellett interjúkon, hanganyagokon, élettörténeteken és családi leveleken keresztül élhetik át a kényszerutazás keserveit – mutatta be a tárlatot Vass Erika néprajzkutató, a kiállítás kurátora. – A hazai kiállításhoz hasonlóan New Yorkban is felállították azt az emlékfalat, amelyre bárki felírhatja saját történetét.
− A tárlatnak nemcsak a konkrét történetisége érdekes, hanem a szemlélete is, mert ráirányítja a figyelmet arra, hogy a személyes történelem is része a nagy narratívának. Mindenki élettörténete tanulságos és megőrzendő – hangsúlyozta Vass Erika.

A kiállítás koncepciójában kapcsolódik ahhoz a kutató-gyűjtő programhoz, amelyet az intézet szeretne elindítani Személyes történelem - közös örökség: Amerikai magyarok történetei címen, és amelynek célja élettörténetek gyűjtése, archiválása és virtuális felületen való kétnyelvű publikálása.

A kiállításhoz a néprajzi tárgyak egy részét az American Hungarian Foundation New Brunswickban (New Jersey) található Hungarian Heritage Múzeuma adta kölcsön. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 2011 júliusában nyílt meg az az állandó kiállítás, amely a Baranya megyei Hidas történetén keresztül ábrázolja az 1944 és 1948 között lezajlott dél-dunántúli eseményeket.

A második világháborút követő időszak egyik fontos, sokakat érintő eseménye volt a különböző népcsoportok politikai erőszakkal végrehajtott kitelepítései. A szülőföld kényszerű elhagyását, a saját lakóházból való kitoloncolás, kisemmizés, a legfeljebb húszkilós engedélyezett csomag és a „mindent hátra kell hagyni” traumáját sokan élték át. Az interaktív tárlat három népcsoport történetét mutatja be: az 1946 és 1948 között kitelepített svábokét, a házaikba beköltöztetett bukovinai székelyekét – akiket 1941-ben telepítették át a jobb jövő reményében a Jugoszláviától akkor visszacsatolt Bácskába, ahonnan azonban 1944 őszén el kellett menekülniük – és a Csehszlovákiából a Benes dekrétumok alapján kitelepített felvidéki magyarokét.

Facebook a síneken

A vasút fénykora – a vidék modernizációja

Mi az a krampács? Hol próbálták ki először Magyarországon a lóvasutat? Mennyire voltak pontosak a régi vonatok? A válaszok nem késnek: menetrend szerint a Skanzenben!

2011. július 07. Égő Áron

Az első Év Kiállítása díj a Skanzenbe került

Idén a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Észak-magyarországi falu tájegysége bizonyult a legjelentősebb kiállításnak.

2011. május 05.

Kövek plasztikai beavatkozás után

Megújuló állandó kiállítás a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban

A múzeumok világában rendszerint az új időszaki tárlatok, az új állandó kiállítások megvalósítása szerepel hírként. Lényegesen ritkább az, hogy egy, akár évtizedek óta fennálló állandó kiállítás megújítására...

2010. június 06. Kemecsi Lajos
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...