Kié lesz az "év múzeuma díj"?

A JELÖLTEK

„Az év múzeuma” pályázatra az idén öt intézmény nevezett be, röviden sorra vesszük mindegyiket.

Magyar Múzeumok Online 2017-05-17 09:59
Cikk küldése e-mail:

 

A Pulszky Társaság 1997 óta hirdeti meg és szervezi „Az év múzeuma” pályázatot, amelyre idén öt intézmény nevezett be. Az elismerés a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang. A pályázat bíráló bizottságát ebben az évben is a Pulszky Társaság és a társkiíró szervezetek (az ICOM /Múzeumok Nemzetközi Tanácsa/ Magyar Nemzeti Bizottsága, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztálya és a Magyar Nemzeti Múzeum) képviselői alkották.

A tagok: Bereczki Ibolya, Berényi Marianna, Deme Péter, Földessy Mariann, Kemecsi Lajos, Matskási István, Molnárné Aczél Eszter, Török Petra, Török Róbert, Végh Katalin. A bíráló bizottság a pályázók által beküldött dokumentáció és a helyszíneken szerzett személyes tapasztalatok alapján hozza meg döntését.Az év múzeuma 2016” címre pályázó intézmények:


 • Intercisa Múzeum, Dunaújváros

  Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest  PIM Kazinczy Ferenc Múzeum, Sátoraljaújhely  Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Győr  Tokaji Múzeum

 

 

PIM Kazinczy Ferenc Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum főosztályaként működik 2013 óta. Besorolása területi múzeum, amely három szakterületet, a régészetet, a történettudományt és a természettudományt foglalja magába. Az intézmény nagyvonalú, alaposan kidolgozott fejlesztési stratégiával és tervvel rendelkezik, amelynek már láthatóak az eredményei. A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum egy olyan új múzeumtípus – integrált kulturális intézmény - kialakulását vetíti előre, amelyben a múzeumok hagyományos funkciói mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a gyűjteményektől, a kutatásoktól elszakadó közművelődési, közösségszervező feladatok. Ezek a tevékenységek az intézmény életében nem „vagy-vagy”-ként, egymást gyengítő tényezőként jelennek meg, hanem, mivel létező igényekre, kihívásokra, elvárásokra reflektálnak, inkább kölcsönösen erősítik egymást. Ennek kiemelt helyszíne a Rómer-ház átalakított épülete és belső udvara, ahol egy időszaki kiállítótér mellett a városi tinédzserek és a fiatal felnőtt közönség igényeit igényes kávézó, színvonalas koncertek, filmes, beszélgetős programok elégítik ki.

 


 

Az Intercisa Múzeum a közönségkapcsolati munkában jeleskedik, és a múzeum, mint közösségi tér megteremtésére tesz erőfeszítéseket. Az intézmény komplex múzeumpedagógiai és közönségkapcsolati terve és az elmúlt évek Európai Uniós (TIOP, TÁMOP pályázaton való sikeres részvétel) fejlesztései pozitívan hatottak az intézmény látogatószámának növekedésére és társadalmi beágyazódásának növelésére. 

A Petőfi Irodalmi Múzeum neve fogalom a magyar múzeumi szférában. Az újdonságok, a bátorság, a kísérletezés, a kidolgozottság szinonimája. A PIM több évtizede jelentős tudományos, kiadói és szakmai munkát végez, komoly eredményeket ért el az online adatbázisok és a digitalizálás területén, látványos kiállításokat rendez, sikeresen kommunikál a legkülönbözőbb korcsoportokkal, hangsúlyt fektetve a társadalmi problémákra. 

 

A 2015 óta folyamatosan megújuló Tokaji Múzeumban határozott előrelépés történt a külső kommunikáció terén, aktívabban használják a korszerű információs csatornákat, új rendezvényeket szerveznek, rendszeres kapcsolatot alakítottak ki a helyi iskolákkal, számos új foglalkozást kínálnak. Érzékelhető, hogy a múzeum a korábbinál jelentősebb szerepet játszik a város kulturális életében: több éves szünet után a múzeum élettel teli közösségi térré alakult.

 

 

Az év múzeuma” pályázat díjazottjainak listája (1997-től) a Pulszky Társaság honlapján olvasható.

 

Múzeumok a kertben - kertek és múzeumok

Múzeumi Majális 2017

Az idén több mint száz múzeum és kiállítóhely képviselteti magát az ország különböző részeiből, minden értelemben kizöldül a belvárosi Múzeumkert. Az évről évre megújuló tudásgyarapító piknik virágos...

2017. május 05. Magyar Múzeumok Online

Helyek, közösségek egész héten

KÖZÖSSÉGEK HETE

Csaknem kilencszáz programot kínál a Közösségek Hete rendezvénysorozat, melynek keretében egy héten át egészen május 14-ig várják színes eseményekkel az érdeklődőket országszerte.

2017. május 05. Magyar Múzeumok Online

Amiben a miskolci múzeum a világ legjobbja

GYŐZELEM

Győzelem! Letáncolták a világot a miskolci múzeumosok! - osztotta meg a Herman Ottó Múzeum a Facebook-oldalán.

2017. május 05. Magyar Múzeumok Online
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
  Muzeumok.hu Rss betöltése...