Már építik a pompeji tárlatot Gorsiumban

POMPEJI

Már épül a táci látogatóközpontban az a nagyszabású kiállítás, amely az egykor virágzó város katasztrófáját mutatja be március végétől. A székesfehérvári Szent István Király Múzeum ezzel párhuzamosan nyitja meg a Gorsium történetét bemutató tárlatot.

MTI 2017-03-16 13:49
Cikk küldése e-mail:

A székesfehérvári önkormányzat közleménye szerint a pompeji tárlat bemutatja az ott élt emberek életét, mindennapjait, kikapcsolódási szokásait, a gladiátorok világát. A kiállítás – amelynek törzsanyaga a romváros feltárásának anyagát őrző Nápolyi Régészeti Múzeumból érkezett Magyarországra – tavaly nyár óta a szegedi Móra Ferenc Múzeumban volt látható, onnan érkezik Tácra. A kollekció összesen 102, igen értékes tárgyat tartalmaz.

 

 

A közlemény idézi Nádorfi Gabriella régészt, aki elmondta, hogy a látogatóközpontba belépéskor az ókorba kerül az érkező, ugyanis egy film segítségével tehet virtuális sétát Pompeji utcáin. A kiállítótérben egy hatalmas, több mint két méter magas, márvány Poszeidón-szobor fogadja a látogatót, amely mögött kisebb szobrok sorakoznak majd.

A tér egyik oldalán a magánszférát, a másik oldalon a közéletet mutatja be a tárlat. A magánéletet falfestmények, tárgyak idézik meg a látogatóknak, egy választási felirat a politikába kalauzol, de megismerhető lesz a fürdőélet, a színházak, a gladiátorok világa, az ókori bordélyházak működése, illetve a katasztrófa maga, a Vezúv kitörése is látható lesz a falakon.

A régész megjegyezte, hogy a gorsiumi mellett a székesfehérvári Rendházban is nyílik egy kiállítás, amely a Vezúv által eltemetett négy várost - Pompei, Herculaneum, Stabiae, Oplontis - mutatja be antik szövegek, térképek segítségével.

 

 

A Pompejivel egy időben nyílik meg Tácon az az állandó kiállítás is, amely Gorsium történetét mutatja be - az első ütemben a markomann háborúkig. Pannónia provincia meghódítását egy tablón, szöveggel követheti a látogató, a római birodalom kialakulását térképi animációs filmen, egy monitoron láthatja, de egykori fotókkal illusztrálva a gorsiumi ásatások történetéről is képet kaphat. A kiállításhoz egy több részből összeállított katonaalak is készül fából.

Pompeji a Vezúv kitörése miatt 79-ben néhány óra alatt eltűnt a föld színéről, több méter vastagságban temette be a vulkáni hamu. A 16. század végén véletlenül, a Sarno folyó szabályozási munkálatai közben leltek rá az első falmaradványokra, a hivatalos ásatások a 1748-ban kezdődtek el. Pompeji ma Olaszország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja, a romváros a világörökség része.

Több mint százezren látták!

ZÁRÁS

Több mint százezren látták a Móra Ferenc Múzeum Pompeji-kiállítását, mely vasárnap bezárta kapuit, csak az utolsó hétvégén 4500-nál is több látogató fordult meg a tárlat szegedi...

2017. március 03. MTI

Gorsium megújul - 800 milliós fejlesztés

BERUHÁZÁS

Mintegy nettó 800 millió forint összköltségű beruházás indul a Tác melletti Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Kiállítás területén.

2014. december 12. MTI

Újabb ókori villákat nyitottak meg

POMPEJI

Páratlan freskókkal díszített öt ókori villát állítottak helyre és nyitottak meg a látogatók előtt a pompeji ásatások területén kedden, amikor a nápolyi régészeti múzeum is megnyitotta belső...

2016. március 03. MTI
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
 
Utolsó felvonás. IV. Károly király koronázása – 1916 a Magyar Nemzeti Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...