Régi-új igazgató a Rippl-Rónai Múzeum élén

KAPOSVÁR

Újabb öt évre Ábrahám Leventét bízta meg a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum vezetésével a város közgyűlése keddi, rendkívüli ülésén.

MTI 2017-03-08 09:29
Cikk küldése e-mail:

 

Ábrahám Levente egyedüliként adott be érvényes pályázatot az igazgatói posztra. Az 57 éves szakembernek biológia-földrajz szakos általános iskolai tanári, biológia szakos középiskolai tanári diplomája, egyetemi doktori címe, PhD tudományos fokozata és tárgyalási szintű angol nyelvismerete van. Különböző beosztásokban 1985 óta dolgozik a múzeumban, emellett oktat a Kaposvári Egyetemen.


Az 1909-ben alakult, ma a Rippl-Rónai Emlékházat és Látogatóközpontot, a Vaszary Emlékházat, a Fekete István Látogatóközpontot és a Szentjakabi Bencés Apátság Romkertet is üzemeltető Rippl-Rónai Múzeum Kaposvár és Somogy megye történelmi, tudományos, kulturális, művészeti örökségének őrzője, közvetítője, egyben Magyarország harmadik legnagyobb tudományosan rendszerezett vidéki közgyűjteménye, ahol 2,5 millió műtárgy állagmegóvását, őrzését, feldolgozását, kutatását végzik.


A mintegy félszáz dolgozót foglalkoztató, az érdeklődőknek tizenkét állandó kiállítást kínáló intézmény egyik legismertebb anyagát Rippl-Rónai Ödön Somogynak adományozott páratlan gyűjteménye jelenti, a múzeum emellett elkötelezett gondozója a magyar festészet megújítója, Rippl-Rónai József hagyatékának is.


Ábrahám Levente pályázatában célul tűzte ki az elhelyezési körülmények és az állományvédelem javítását, a kiállítóterek növelését interaktív tárlatok berendezéséhez, látogatóközpont kialakítását a szentjakabi romkertben, valamint több kiállítás bővítését, és új régészeti, várostörténeti tárlat létrehozását is.
A vezető kiemelten fontosnak tatja, hogy bérletakciókkal, hosszabb nyitva tartással, és egyebek mellett az eddiginél több saját nagyrendezvénnyel növeljék a látogatók számát.

 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
 
Utolsó felvonás. IV. Károly király koronázása – 1916 a Magyar Nemzeti Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...