Végre a Néprajzi Múzeumra szabott épület születik!

LIGET PROJEKT

A környezetét alázattal kezelő, pontosan a Néprajzi Múzeum igényeire szabott épület jön létre a Liget Budapest projekt keretében az Ötvenhatosok terén - mondta el a pénteki sajtóreggelijén Kemecsi Lajos főigazgató.

MTI 2016-06-03 15:49
Cikk küldése e-mail:

Kemecsi Lajos emlékeztetett arra, hogy az intézmény új otthonára kiírt, nemzetközi tervpályázatban zsűritagként vett részt, de már a kiírás is a Néprajzi Múzeum által megfogalmazott szakmai kritériumokon alapult. Már a pályázat közzétételét rendkívül intenzív munka előzte meg: fel kellett mérni a gyűjteményt, a szakirodalmat, áttekinteni a külföldi példákat - idézte fel.
Noha világhírű nemzetközi építészirodák is indultak az anonim pályázaton, a zsűriben nem volt vita, hiszen magával ragadó volt az az alázat, ahogy a Napur Kft. által vezetett konzorcium terve kezelte a helyszínt. A főigazgató hangsúlyozta, hogy az építkezés miatt egyetlen fát sem kell kivágni, az új Néprajzi Múzeum teljes egészében a mostani parkoló területére épül. Az épület tetejének nagy részét ráadásul fű, illetve - ahol kétméteres lesz a földréteg - fák borítják.
Minden olyan funkció, amelyhez nem feltétel a természetes fény, a föld alá kerül, ez az épület nem akarja ugyanis falként elvágni a Ligetet a városi szövettől - jegyezte meg, hozzátéve, hogy az irodák, a gyermekmúzeum, az olvasók természetes fényt kapnak majd.
Kemecsi Lajos beszámolója szerint a legalsó szintre kerül a gépészet, a teljes könyvtári anyag, az archívumok és a parkoló; a fűtési-hűtési rendszert korszerű hőszivattyúkkal oldják meg. A Műcsarnok felőli épület földszintjén kap helyet a Városliget látogatóközpontja és ennek kiszolgáló helyiségei - például a pelenkázó, a csomagmegőrző - , fölötte pedig a kutatói terek, a könyvtári olvasó, a dolgozói irodák.

A Napur architect kft látványterve

A másik épületbe kerül a magyar múzeumi szcénában egyedülálló gyermekmúzeum, amely egy kisebb kiállítást, foglalkoztatót, gyermekkönyvtárat foglal magába 1000 négyzetméteren, és akár gyerekcsoportok ottalvását, "Éjszaka a múzeumban típusú programokat" is lehetővé tesz. Szintén ide kerül a hasonló nagyságú múzeumpedagógiai terület - árulta el.
A főigazgató hozzátette: az állandó kiállítás a mostani 1200 helyett 3000, az időszaki tárlatok 2000 négyzetméteren várják majd a látogatókat, de a látványraktárat is a közösségi terekbe tervezik. Állományvédelmi szempontok miatt a kiállítóterek nagy része nem közvetlen, hanem szórt fény kap majd. Az állandó kiállítás sem az örökségvalóságnak épül: modulárisan képzelik el, így akár egységenként is megújítható lesz - hangsúlyozta.
Kemecsi Lajos elmondása szerint a műtárgyraktár a már épülő, Szabolcs utcai Országos Múzeumi Restaurációs és Raktárközpontba (OMRRK) kerül, korszerű körülmények közé.
Mint megjegyezte, a bruttó 25 ezer négyzetméteres alapterületű épületnek 2019. augusztus 20-ig kell elkészülnie, de a költözés előkészítése régóta folyik: a gyűjtemény 260 ezer műtárgyát QR kódokkal látják el, kigondolják, melyik tárgy hová kerüljön, miben költöztessék majd. A tervek szerint a Néprajzi Múzeum 2017 végén zár be a Kossuth téren, majd a beköltözés után egy éven belül nyit az Ötvenhatosok terén, de a köztes időben is jelen lesz a városban, illetve olyan kulturális fesztiválokon is, mint a Művészetek Völgye, az Ördögkatlan és a Sziget.
A főigazgató kitért az intézmény tervezett kiállításaira is. Június végén nyílik a Parlamenti Múzeummal közösen szervezett 1956-os kiállítás, amely az 1848-49-es és az 1956-os forradalmak szimbolikájának összefüggéseit vizsgálja, novemberben pedig a lábbelik világának kulturális sokszínűségét bemutató tárlat. Közben már elindult a megújult és immár okostelefonra is optimalizált  honlap, amelyen számos új tartalom, gyűjteményi adatbázis vált elérhetővé - számolt be Kemecsi Lajos.

Magyar építésziroda tervezheti a Néprajzi Múzeum új épületét

LIGET

A Napur Architect Kft. építésziroda által vezetett konzorcium tervezetheti az új Néprajzi Múzeum épületét az Ötvenhatosok terére.

2016. május 05. Magyar Múzeumok Online

Átlátható, átjárható épületek

LIGET PROJEKT

Az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Franciaországban és Japánban megvalósult terveiket bemutató előadást tartott a budapesti Nemzetközi Épületkongresszuson az Új Nemzeti Galéria épületét tervező SANAA...

2016. március 03. MTI

Az év második felére látható lesz a Városliget megújításának minden eleme

LIGET

Az év második felére a Városliget megújításának minden eleme látható lesz tervszinten - mondta Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

2016. február 02. MTI
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...