A MúzeumCafé legújabb száma a „Nemzetit” járja körül

LAP

A kéthavonta megjelenő múzeumi folyóirat legfrissebb száma a heteken belül főigazgatót váltó Magyar Nemzeti Múzeummal foglalkozik!

Magyar Múzeumok Online 2016-06-03 16:00
Cikk küldése e-mail:

 

Az előző, országjáró lapszám után a MúzeumCafé egy budapesti témát emelt ki: a heteken belül főigazgatót váltó Magyar Nemzeti Múzeum története, szimbólumrendszere került középpontba. Emellett természetesen akad még a hazai és nemzetközi múzeumi életet érintő több más írás, a megszokott, különleges fotóanyaggal.

Amit most kézhez vehetünk a „Nemzetiből”:

Egy európai áttekintést a nemzeti múzeumok létrejöttéről és szellemi hátteréről (Marosi Ernő), összefoglalást a Történelmi Képcsarnok előzményeiről és gyűjteményeiről (Basics Beatrix), alapos tanulmányt a múzeum fordulatos 20. századáról (Gál Vilmos) és a „Muziról”, vagyis a Múzeumkertről (Debreczeni-Droppán Béla), valamint egy beszélgetést Nagy Mihály régésszel pályáról, Nemzetiről, Seusóról és álmokról (Pallag Zoltán).

A lapban megszólalnak az idei MúzeumCafé Díj nyertesei, az El Kazovszkij-kiállítás kurátorai, Jerger Krisztina, Rényi András és Százados László (Jankó Judit), Bajkay Éva pedig Uitz Béláról, a magyar avantgárd nemzetközi elfogadtatásáról és az MNG grafikai osztályának munkájáról beszél (Gréczi Emőke). Frazon Zsófia megmutatja, hogy milyen történeti és módszertani rétegei vannak egy kiállításnak, a Néprajzi Múzeumnak a kalotaszegi esküvőt ábrázoló részletén keresztül. P. Szűcs Julianna az újranyílt Czóbel Múzeumot értékeli, Juhász Sándor ’s-Hertongenbosch-ban járt Bosch-kiállítást nézni, Papházi János pedig megírta nekünk, hogy miként ünnepli jubileumát a bécsi Kunsthistorisches Múzeum.

A Módszertan rovatunkban Bognár Zsófia osztja meg az olvasóval Enea Lanfranconi elfeledett gyűjteményével kapcsolatos kutatásainak eredményeit, Pásti Katalin magyar képzőművészek dél-koreai kiállításáról ír szemtanúként és résztvevőként, Sz. Fejes Ildikó pedig a magyar múzeumi adatbázisként szolgáló OMMIK munkáját mutatja be.

Könyvszemlénk ezúttal Kozák Gyulának a „rottembilleresekről” szóló kötetével és Klein Rudolfnak a szabadkai zsinagógát bemutató kötetével foglalkozik. A Hírek rovatát Magyar Katalin, a Kalendáriumot pedig Berényi Marianna állította össze.

Fotós stábunk a fővárosi fő téma ellenére ismét nagy utat járt be, Szabadkától Bécsig, a „Nemzetit” ezúttal egy különleges archív sorozat illusztrálja.

A többszörös hazai és nemzetközi dizájn-díjas MúzeumCafé megvásárolható a Relay és az Inmedio nagyobb hírlapüzleteiben, az Alexandra könyvesbolt-hálózatban és a jelentősebb fővárosi, valamint a szentendrei múzeumok shopjaiban.

Kézbe veheted a megújult MúzeumCafét

MC51

Hagyaték – megjelent a MúzeumCafé 51. száma, méghozzá megújult külső és belső tartalommal.

2016. március 03. Magyar Múzeumok Online

Gréczi Emőke a MúzeumCafé új főszerkesztője

INTERJÚ

A Múzeum: a lassú műfaj kiállítás megnyitóján jelentették be: Martos Gábor, a MúzeumCafé közismert főszerkesztője lemond. A lapot ezentúl Gréczi Emőke irányítja.

2015. december 12. Berényi Marianna

A magyar múzeumok díjnyertes műtárgya

A MúzeumCafé bronzérme

A MúzeumCafé május 14-én a Vilniusban megrendezett Design Héten megkapta a European Design Awards bronzérmét.

2011. május 05. Berényi Marianna
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...