Elismerések és díjak

FRISS

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület jubileumi közgyűlésén 2016. május 6-án a Magyar Természettudományi Múzeum korábbi főigazgatója, Matskási István kapott Éri István-díjat.

Bajzáth Judit - Bauer Norbert 2016-05-13 08:06
Cikk küldése e-mail:

Az Éri István (1929–2009) történész, régész és muzeológus nevét őrző elismerést a magyar múzeumügy fejlődéséért, valamint a Pulszky Társaság szakmai, érdekképviseleti munkája terén kiemelkedő és hatásában jelentős tevékenységet folytató szakembernek adományozzák. A díjat idén első alkalommal adták át.

Matskási István múzeumi munkája összeforrt a Magyar Természettudományi Múzeummal, amelyet 1986–2013 között, 27 évig irányított. Szakmai hozzáértésével és következetes munkájával azonban nemcsak a természettudományos muzeológia ügyében tevékenykedett, hanem a teljes hazai múzeumügy szószólója volt. A Pulszky Társaság megalapítása után egy évvel, már 1991-ben belépett tagjai sorába, ahol szinte azonnal ügyvezető elnöki tisztséget töltött be, 1997-ig. Ezután 1997-től 2007-ig volt a Társaság elnöke. Ügyvezető elnökként és elnöksége alatt a Pulszky Társaság érdekképviseleti és szakmai munkája megerősödött, a kormányzati döntéshozatali folyamatokba is bevonva az egyesületet. Tagságának huszonöt éve alatt számos olyan horderejű munkában vett részt a Pulszky Társaság képviseletében, amely megalapozta a teljes magyar múzeumügy fejlődését. Talán a legjelentősebb volt az 1997. évi CXL-es a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény előkészítésének szakmai koordinálása.

 

Széles látókörű, a múzeumi szakma teljes területét átlátó múzeumi szakemberként még ma is aktív tagja, tanácsadója, tiszteletbeli elnöke a Pulszky Társaságnak. Óriási tapasztalatát és vezetői ismereteit címzetes főigazgatóként ma is kamatoztatja a Magyar Természettudományi Múzeumban.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében tartott rendezvényen a Pulszky Ferenc-díjat múzeumi szakmai és közösségi tevékenységéért Viga Gyula etnográfusnak ítélte oda a választmány. A fiatal múzeumi szakemberek munkáját elismerő Pulszky Károly-díjat ebben az évben Sári Zsolt (SzNM, Szentendre) és Bárd Edit (MKVM) kapták. Gratulálunk a díjazottaknak!

 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
 
Utolsó felvonás. IV. Károly király koronázása – 1916 a Magyar Nemzeti Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...