Pulszky Károly sírja

LEVÉLVÁLTÁS

2013 márciusában kezdetét vette egy levelezés, több elkötelezett szereplővel. A téma, amiről írtunk egymásnak, Pulszky Károly sírja, annak felújítása volt.

Deme Péter 2013-06-19 14:00
Cikk küldése e-mail:

Ez év március 27-én egy e-mail érkezett a Pulszky Társaság hivatalos címére.  A feladó Joó Gabriella volt:

Tisztelt Pulszky Tarsasag!

Brisbane-bol irom Onoknek ezt a levelet, mert nem tudom kivarni, míg majusban hazaerkezem Budapestre. Annyira meglepett ugyanis, hogy milyen allapotban van ma Pulszky Ferenc sirja itt, Brisbane-ben. Olvastam Pulszky Karolyrol, es azert tartottam fontosnak, hogy megkeressem a sirjat. Csak ezutan kezdtem keresgelni a neten, es akadtam ra az Onok tarsasagara. Elnezesuket kerem elore is, de nem tudom magamban tartani azt az elhiresult idezetet, ami egyik ironktol szarmazik: Nagy emberek sirjan gaz es jo baratok nonek. Bizonyara megtalaljak a modjat (talan a hivatalos magyar konzulatuson keresztul) annak, hogy ne ilyen meltatlan kornyezetben es allapotban legyen a sir.
Fotot csak az emlektablarol keszitettem. Korulotte kotabla es gyom.

Tisztelettel
Joo Gabriella

És mellékletben (az alábbi) a síron lévő tábla fotója volt látható.

Szinte azonnal válaszoltam, megköszöntem az információt és tájékoztattam, hogy levélben fordultam a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkárához, Bába Ivánhoz, segítségét kérve. Részlet a levélből:

Társaságunk és a magyar múzeumi közösség nevében azzal a kéréssel, kezdeményezéssel fordulok Hozzád, hogy a közelgő kettős évforduló (születésének 160. ez év novemberében és halálának 115. jövő év júniusában) alkalmából keressünk közösen lehetőséget arra, hogy sírját rendbe hozassuk, ne legyen „ilyen méltatlan környezetben és állapotban”, hanem méltó módon őrizze a magyar múzeumügy e kiválósága emlékét.

Joó Gabriellától, akiről kiderült, hogy az év egy részét itthon, egy részét Brisbaneben tölti, hamar választ kaptam, még áprilisban, többet is, ezekben további képeket küldött a sírról.

Továbbá felvetette, hogy haza kellene szállítani Pulszky Károly hamvait. Tájékozódott a temetőben is az exhumálás áráról és az illetékes ügyintéző elérhetőségéről. Abban maradtunk, hogy júniusban, amikor Budapestre jön, találkozunk. Közben Bába Ivántól nem kaptam választ. Május 28-án Joó Gabriella továbbította Kovács Lőrinc Brisbaneben élő református lelkész, tiszteletbeli magyar konzul e-mailjét, amelyben tájékoztatta a nagykövetség munkatársát, Domaniczky Endrét: kérése alapján felújították Pulszky Károly Toowong temetőben lévő síremlékét, s ennek költségeit személyesen fedezte. Több fényképet is csatolt a sírról, de ezek közül csak a felújítás utáni volt megnyitható.

Június elején személyesen is találkoztunk Joó Gabriellával. Hosszasan, sok mindenről beszélgettünk, így arról is, hogy a Toowong temető, amelyet ma már nem használnak temetkezésre, a kétmilliós Brisbane fejlődő részén van, s valószínűleg hamarosan fel fogják számolni. Akkor pedig napirendre kerülhet a hamvak hazaszállítása. Abban maradtunk, hogy Joó Gabriella – a tiszteletbeli konzul segítségével – figyelemmel kíséri a fejleményeket. S mivel egyikünk sem tudja, csak feltételezzük, hogy a síremlék felújításához a mi kezdeményezésünk vezetett, igyekszünk kapcsolatba lépni a Külügyminisztérium illetékeseivel is, hogy ne érjen váratlanul bennünket a temető felszámolása.

Az utolsó hír június 14-én érkezett. Kovács Lőrinc öt e-mailt küldött Joó Gabriellának, közülük az első a Nemzeti Összetartozás Napján Brisbaneben tartott rendezvényről szóló Duna-tudósítást tartalmazza. Ebből megtudjuk, hogy a magyar nagykövet és a tiszteletbeli konzul gyertyagyújtással tisztelegtek Pulszky Károly sírjánál. A további levelek újabb képeket tartalmaztak a rendbe hozott síremlékről.

A történetnek – egyelőre – itt vége van. Köszönjük mindazoknak, akiknek szerepe volt a síremlék felújításában. A további fejleményekről is beszámolunk.

 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
 
Utolsó felvonás. IV. Károly király koronázása – 1916 a Magyar Nemzeti Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...