Véletlen kibukkanó lelet

Veszprémi régészek Alsóörsön

Egy ház előtt sétálva, véletlenül bukkantak egy kapubejáró előtt az aszfaltba ágyazott, jó állapotú római kori faragott kőoszlop-töredékre a veszprémi régészek.

MTI 2012-09-27 09:00
Cikk küldése e-mail:

 Kasza Katalin régésztechnikus és Pálffy Sándor restaurátor kitartó munkájának köszönhetően a faragvány ma már a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum régészeti gyűjteményéhez tartozik - közölte az MTI-vel Szaksz Balázs, az intézmény közönségkapcsolatok és marketing osztályának vezetője szerdán.
A restaurálási munkák befejezése után az ókori kőemléket a múzeumi igazgatóság római kori kiállítóhelyére, Nemesvámosra szállítják, ahol a Villa Romana Baláca kőtárában helyezik el, ahol nemcsak helyi, a temetkezéshez, halottkultuszhoz kapcsolódó, valamint az istenvilágba betekintést nyújtó kőfaragványok láthatók, hanem egész Veszprém megye területéről előkerült, jelentős római kori műtárgyak is.
Csirke Orsolya, a múzeum régésze szerint a jellegzetes helyi nyersanyagból, vörös homokkőből faragott oszloptöredék valószínűsíthetően környékbeli műhelyben készült. A 40-szer 40 centiméteres lábazatot a négy sarkán stilizált levélmotívum díszíti, felül egy szélesebb gyűrűvel válik el magától az oszloptörzstől, amelynek átmérője 33 centiméter.
A múzeumi igazgatóság régészeti gyűjteményében több hasonló megmunkálású, díszítésű töredék található.
Az alsóörsi műtárgyhoz megszólalásig hasonló oszloptöredék került elő Szentkirályszabadja Szobahely néven nyilvántartott lelőhelyéről. Ezt a darabot 1965-ben találták meg. Hasonló, de részletesebben kidolgozott levélmotívumokkal díszített - néhány kisebb sérüléstől eltekintve -, ép kőoszlop került a lapidáriumba Csopakról is. A megyében előkerült, párhuzamként állítható oszloptöredékek a 4. századból származnak.

55 millió forintos beruházás Szentesen

Látványtár a Koszta József Múzeumban

A múzeumpedagógiai munkát és a kutatást segítő, uniós támogatással megvalósuló új projekt első eredményei már láthatók!

2011. augusztus 08. Béres Mária

Agyműtét és protézis kiállításon

Új múzeum Rómában

Orvostörténeti múzeum nyílik Rómában az ókori orvoslás emlékeivel. A most szerdán nyíló múzeum első kiállításán fogprotéziseket és agyműtétet is láthat a közönség. És mindez nagyon régen...

2012. július 07. MTI - MMO

A legöregebb ember Magyarországon

Samu 50 éves

Mint minden évben, idén is április elsejétől látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum vértesszőlősi régészeti bemutatóhelye.

2012. április 04. Magyar Múzeumok Online
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...