Hova kerüljön a Guernica?

SPANYOLORSZÁG

Guernicába költöztetné Picasso azonos című festményét a baszk parlament.

MTI 2017-05-06 07:36
Cikk küldése e-mail:

A madridi Zsófia Királyné Múzeumból (Museo Reina Sofía) a baszkföldi Guernicába költöztetné a baszk parlament Pablo Picasso Guernica című világhírű festményét. Az indítványról a múlt döntöttek Vitoriában.


A kezdeményezők úgy vélik, hogy mivel a kép az észak-spanyolországi településen történt bombázásról szól, hangos tiltakozás az emberi jogok eltiprása, a háború és a népirtás ellen, Guernicában lenne a legjobb helyen. Amennyiben nincs mód arra, hogy végleg áthelyezzék az alkotást Baszkföldre, ideiglenesen állítsák ki valamelyik bilbaói múzeumban - áll az elfogadott parlamenti határozatban.


Nem először merül fel a Guernica áthelyezésének igénye, 1988 óta ez már a hetedik hasonló baszkföldi kezdeményezés. Legutóbb, 2010-ben technikai okokra, a szállítás, állagmegóvás nehézségeire hivatkozva utasította el az akkori spanyol kormány a kérést.


A baszk parlament egy nappal a guernicai bombázás 80. évfordulóját követően szavazott a festmény "elkéréséről" a spanyol oktatási és kulturális minisztériumtól.
Guernica városát a hírhedt náci Condor-légió bombázta le, az akcióval a hitleri Németország támogatta a jobboldali francóistákat az 1936-ban kitört spanyol polgárháborúban. A történelem során először pusztítottak el a levegőből egy várost. A támadásban 1654-en vesztették életüket, 889-en megsebesültek.


Pablo Picasso néhány hónappal a támadás után, az 1937-es párizsi világkiállítás spanyol pavilonja számára festette meg a Guernicát az akkori spanyol köztársasági kormány felkérésére. Festménye sokak szerint háborúellenes kiáltvány.


Az alkotás 25 évvel ezelőtt került a madridi múzeumba, ahol az állandó kiállításon látható. Alkotója maga is úgy akarta, hogy művét Spanyolországban állítsák ki a Franco-diktatúra bukása után.

2017 a Guernica éve lesz

PICASSO

Picasso nem a baszk történelmi városka, Guernica lebombázásáról festette meg legismertebb képét, hanem a neki fontos magánéleti eseményeit örökítette meg - állítja José María Juarranz, az egykori...

2017. március 03. Sobieski Tamás

Guernica 80

ÉVFORDULÓ

Idén három spanyol múzeum is kiállítást szentel Pablo Picassónak abból az alkalomból, hogy 80 évvel ezelőtt, 1937-ben alkotta meg egyik legjelentősebb művét, a Guernica című festményt, amely azóta a háborús...

2017. január 01. MTI

A test égő csipkebokra

PICASSO – MNG

Az eddigi legnagyobb magyarországi Picasso-kiállítás nyílt meg a Galériában „Alakváltozások” címmel. Száz mű, elsősorban festmények, kisplasztika, rajz, metszet a modern művészet fenegyerekétől. De nem ettől...

2016. május 05. Götz Eszter
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...