Az ezerszemű fotóriporter

BERMAN

Egy faládában találták meg a felvételeit, amelyek a későbbiekben a legjelentősebb romániai néprajzi múzeum fotótárának az alapdokumentumai lettek. Iosif Berman továbbra is felfedezésre vár.

Gurzó K. Enikő 2017-03-06 08:42
Cikk küldése e-mail:

A Román Paraszt Nemzeti Múzeumában a rendszerváltást követően kezdődött a rendrakás, ekkor találtak rá arra a faládára, amely tele volt üvegnegatívokkal. Már első látásra érdekesnek tűnt a fotóanyag, az viszont, hogy Iosif Berman munkásságához köthető, csak később derült ki. Az 1906-ban Alexandru Tzigara-Samurcaș szakmai vezetésével létrejött közgyűjtemény ugyanis a történelem folyamán többször is nevet, funkciót cserélt. 1990 előtt, a szocialista népi demokráciában például a Román Kommunista Párt Múzeumaként működtették. Ebben a korszakban szinte minden olyan műtárgyat, gyűjteményt eltüntettek a kiállítóterekből és a raktárakból, amely a második világháború előtti korszakra emlékeztetett. Ekkor zárhatták ládába az értékes Berman-anyagot is, amely az utóbbi években értékelődött fel, vált az új intézmény fotótékájának alapjává. Tudniillik Berman nem csak hírlapoknak fényképezett városi környezetben, hanem aktív tagja, részvevője volt a Dimitrie Gusti irányította Szociológiai Iskolának is. Ilyen minőségében készítette dokumentum értékű sorozatait a falvak lakóiról.

A képen: Leányka madárkalitkákkal (forrás: Román Paraszt Nemzeti Múzeuma, Berman-gyűjtemény, Fond B5635)


Iosif Berman 1892-ben született Moldvában, Suceava mellett, zsidó családban. A fényképészettel már gimnazistaként megbarátkozott. Tehetségére 20 éves korában figyeltek fel, miután megnyerte a bukaresti Adevărul című napilap által szervezett versenyt, aminek köszönhetően felvették fotóriporternek az újsághoz. Ő volt az első olyan romániai fotográfus, akinek képei túlléptek a műtermi merevségen, élettel telítődtek.

Karrierjét az 1937. évi zsidótörvény törte meg, hisz az újságok, amelyeknek dolgozott, nem jelenhettek meg többé. Emiatt Berman mély depresszióba zuhant, majd ennek következtében 49 évesen elhunyt. Kortársai többek között ezerszeműnek nevezték, hisz olyan részleteket vett észre, amiket mások nem, munkássága, érdeklődése pedig az élet rendkívül sok területére kiterjedt.

 

A társadalomkutatás fotódokumentumai

A Román Paraszt Múzeuma

Létezik egy hely Bukarestben, amely nemcsak, hogy az ország egyik legkorszerűbb közgyűjteménye, hanem valóságos paradicsoma (is lehetne) a társadalomkutatónak.

2017. március 03. Gurzó K. Enikő

A társadalomkutató Csalog Zsolt

KATALÓGUS

Kedden szakmai rendezvényen mutatja be a Néprajzi Múzeum a Szalmakosarak című katalógusát, amelyet a kutató emlékének szentelt.

2016. május 05. Magyar Múzeumok Online

A tárgyi (világ)örökség hermeneutikája

Hollókő példája

A szellemi kulturális örökség meghatározása, kezelése és gyakorlása című konferencia

2010. október 10. Sonkoly Gábor
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...