A társadalomkutatás fotódokumentumai

A Román Paraszt Múzeuma

Létezik egy hely Bukarestben, amely nemcsak, hogy az ország egyik legkorszerűbb közgyűjteménye, hanem valóságos paradicsoma (is lehetne) a társadalomkutatónak.

Gurzó K. Enikő 2017-03-02 00:04
Cikk küldése e-mail:

Adataink ugyan nincsenek arról, hány magyar etnográfus járt már kutatóúton a román fővárosban, de feltételezzük, hogy nem túlságosan sok. A helyszín nem kellemes, a nyugati kultúrkörben nevelkedettek számára szokatlan is, sőt, néhány napig biztosan elviselhetetlen, de talán túlélhető a kaland annak tudatában, hogy páratlan forrásokkal szolgálhat a néprajzosnak, például.

 

A Román Paraszt Nemzeti Múzeumának fotótára ugyanis mindmáig maga a kincsesbánya, főként, ha a benne fellelhető magyar vonatkozású anyagot vesszük figyelembe. Rengeteg a fénykép, és ugyanennyi az ismeretlen is ebben a tárban, jóllehet a dokumentumhalmaz feldolgozása folyamatban van.

 

Azt viszont tudni kell, hogy a szomszédos országban senki sem fog nagy érdeklődéssel mentőakcióba kezdeni helyettünk, csak azért dolgozni, hogy a bennünket érintő dokumentumok megőrződjenek, nyilvánosságra kerüljenek. Ezt a munkát nekünk kell elvégeznünk.

 

A mellékelt fekete-fehér kép, amelyen fiatal kalotaszegi leánykákat örökített meg a fotográfus, szintén ebben a gyűjteményben lelhető fel. A továbbiakban egyéb érdekességeket is megmutatunk majd Önöknek ebből az izgalmas kollekcióból.


Minden világok törékeny volta — A román paraszt múzeuma

BUKAREST

Egy telefonüzenet, aminek köszönhetően egy izgalmas, autentikus, és a szó szoros értelmében rendhagyó múzeumba jutottam el.

2015. június 06. Marsó Paula

Hazatért a rézágyú

VISSZAKAPTA

A Kovászna megyei tanács tulajdonába került, így végleg az önkormányzat által működtetett Székely Nemzeti Múzeumban maradhat Gábor Áron egyetlen megmaradt ágyúja – közölte hétfői hírlevelében a Romániai...

2014. augusztus 08. MTI

Capidava, a negatív példa

RESTAURÁLÁS

Annyira szakszerűtlenül restaurálták a romániai Capidaván található római kori várromot, hogy most már nem lehet felvételét kérni az UNESCO világörökségi listájára.

2016. október 10. MTI
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...