A palóc etnokultúra kincsestára

Tanulmányi raktár

Alig néhány nap, hogy a közönség és a szakma birtokba vegye a balassagyarmati Palóc Múzeum tanulmányi raktárát.

Lengyel Ágnes 2012-02-21 09:00
Cikk küldése e-mail:

A Palóc Múzeum a TIOP-1.2.2/09/1 Múzeumok iskolabarát fejlesztése és oktatási-képzési szerepének infrastrukturális erősítése című pályázaton 97 114 473 Ft-ot nyert, hogy az intézményben tanulmányi raktárat hozzon létre. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A munka 2010 novemberében kezdődött, és 2012. február 28-án zárul: ekkor nyílik majd meg az érdeklődők előtt a felújított lapidárium és a tanulmányi raktár, látványtár.

 

 Látványraktár

A mintegy 160 négyzetméter alapterületű új kivitelezésű téregyüttesben látványraktári állványok, vitrinek kerülnek elhelyezésre, amelyek pormentes és műtárgybarát tároló felületet biztosítanak a tárgyak számára, úgy hogy közben a nagyközönség számára is láthatóvá válnak a múzeum gyűjteményei. A műtárgyvédelmi szempontokat minden szempontból kielégítő bútorzatba, tároló rendszerekbe néprajzi bútorok, textilek, fafaragások, kerámia és a népi vallásosság gyűjteményei kerülnek.  Itt helyezik el a helytörténeti gyűjtemény dokumentumait, valamint a Madách Imréhez és Mikszáth Kálmánhoz kötődő műtárgyakat.

 

Környezetvédelem

A világítást korszerű LED technológia biztosítja, amely a műtárgyakat nemcsak, hogy nem károsítja, hanem energiatakarékos is. Emellett a földalatti bővítmény földtakarása környezettudatos módon segíti az új szerkezet fűtési-hűtési energiaigényének csökkentését, és funkcionális módon a múzeum udvari skanzen épületeire koncentráló „nézőteret” alkot.

 

Oktatótér

Az új kialakítású oktatótér 30 fős iskolai osztály befogadására is alkalmas. A mellette található „alkotóteremben” múzeumpedagógus vezetésével a diákok közvetlenül is tanulmányozhatják, kézbe vehetik a műtárgyak duplumként kezelt anyagát, az erre a célra készített műtárgy másolatokat.

 

 Informatikai pontok

Az intézmény a bővítést a modern, 21. századi múzeummal szemben elvárható igényeknek megfelelő, korszerű technikai háttérrel igyekszik megvalósítani. A bemutatott tárgyak legfontosabb adatainak és tárgyfotóinak adatbázisát az érdeklődők a világhálón is elérhetik. A digitális múzeumi tartalmakhoz való önálló hozzáférést biztosító informatikai pontok mindegyike alkalmas lesz a fogyatékkal élő felhasználók kiszolgálására, az akadálymentesített hozzáférés a mozgássérült, az audioeszközök és a speciális szoftverek a gyengén látók és vakok számára is lehetővé teszik használatukat.

A most záruló projekt igen jelentős előrelépés a Palóc Múzeum számára, amely a tárgyraktározás feltételeinek javulása mellett a nyitottabbá váló érték-közvetítés ügyét is jól szolgálhatja.

55 millió forintos beruházás Szentesen

Látványtár a Koszta József Múzeumban

A múzeumpedagógiai munkát és a kutatást segítő, uniós támogatással megvalósuló új projekt első eredményei már láthatók!

2011. augusztus 08. Béres Mária

1078 gyerek, 133 foglalkozás, 3696 egyenkénti belépés

Oktatási program Kaposváron

A Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága két kaposvári és egy városkörnyéki iskolával kötött megállapodást, hogy korszerű oktatótereit az ő segítségükkel lakják be.

2011. augusztus 08. Őszi Zoltán

A tisztes ipar

Kályhásmesterek a múzeumban

A győri Xántus János Múzeuma két, egymással összefüggő pályázatot valósított meg az elmúlt tanévben a Cserépkályha-történeti állandó kiállításban. A Fruhmann-ház az egykoron jó nevű kályhás dinasztia...

2011. október 10. Tanai Péter
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...