Az új generációra hangolva

DIGITALIZÁCIÓ

Elkészült az új, 360 fokos fotózási technikára épülő műtárgypublikálás a Hungaricana portálon. Egyedülálló ez a hazai múzeumok életében, s elsőként a Göcseji Múzeum és a Balatoni Múzeum gyűjteményéből dolgoztak fel 250 kiállítási darabot.

Göcseji Múzeum 2017-04-27 12:57
Cikk küldése e-mail:

Egy olyan világban, ahol az Y-generációnak szállodát építenek, ahol a wifi kapcsolat alapfeltétel, hiszen fontos az állandó online jelenlét és ahol high-tech karkötővel fizetik az igénybe vett szolgáltatásokat, célszerű, ha a kulturális életben tevékenykedők is meghallják az új hangokat és nyissanak az új irányvonalak felé. A fiatalok a konvencionális megoldások helyett mindig az eredetibb megoldásokat keresik. A tízen- és huszonéves korosztálynak, akik a tudománnyal és a művészettel ismerkednek, mindenképpen kell az egyedülálló mutatvány, amivel a figyelmüket fel lehet kelteni, de a jelenleg a múzeumi közgyűjtemény-bázisokban fellelhető kétdimenziós ábrák számukra már nem elegendőek. Attrakcióra vágynak, különben a figyelmük lankad, illetve az érdeklődésüket eleve fel sem kelti az ismeretanyag.

 

A Göcseji Múzeum egy ún. „pilot” projektben vesz részt, s a 360 fokos fotózási technikán alapuló műtárgypublikálás után a múzeumpedagógiai programokat is az új szellem jegyében fejlesztik ki a munkatársak.

 

Persze az idősebb generációk tagjaihoz is szólni kívánunk: kényelmesen, az otthoni karosszékből bárki megtekintheti a néprajzi üveg- és fatárgyakat, de gyönyörködhet Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotásaiban vagy Németh János keramikusművész samott figuráiban. A rendszer által megtekintheti az érdeklődő azokat az alkotásokat, amelyek a kiállítások anyagát nem képezik, sőt, olyan perspektívából is szemügyre veheti az adott műtárgyat, amelyből a múzeumban nem nyílik lehetősége. Látványban, részletgazdagságában, a textúra szépségében a technológia modern kori, s a műtárgyak megjelenítése mobiltelefonon is tökéletesen működik. A kiállítási tárgyakat forgathatjuk egérrel, belenagyíthatunk a képekbe, a megfelelő gomb megnyomásával pedig a rendszer maga forgatja az adott alkotást.

 

Tartsanak hát velünk, látogassanak el a Göcseji Múzeum közgyűjteményi rendszerébe ilyen formában is!

Hetedhét Játékmúzeum

DIGITALIZÁCIÓS TÖRTÉNETEK

A múzeumi digitalizációs munkának köszönhetően egyre több múzeum gyűjteménye jelenik meg a weben, sok, eddig még soha nem látott, raktárakban őrzött tárgy válik elérhetővé. Most induló riportsorozatunkban...

2017. április 04. Kulich Julianna

Szabad a letöltés!

NEW YORK

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek

2017. február 02. MTI - MMO

A Fortepan és a Közlekedési Múzeum közös értékmentése

DIGITALIZÁCIÓ

A megújuló Közlekedési Múzeum és a Fortepan képarchívum közös szakmai munka keretében megkezdte a múzeum fotógyűjteményeinek digitalizálását és népszerűsítését.

2016. december 12. MTI
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...