Szabadsággyakorlat szombaton a Galériában

MŰHELY

Alkotóműhely indul a Nezmeti Galéria Georg Baselitz-kiállításához kapcsolódóan.

Magyar Múzeumok Online 2017-04-21 19:36
Cikk küldése e-mail:

„Baselitz festményei festmények előállításáról szólnak; az előállítás folyamatáról. Alkotásai, egész életműve kísérlet a különböző határok feloldására.” (Bódi Kinga, a kiállítás kurátora)

Április 1-jétől az egyik legismertebb kortárs német képzőművész, Georg Baselitz műveiből látható kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. A kiállítás arra is fókuszál, hogy hogyan lehet a kiállításnézést összekötni az alkotófolyamat megtapasztalásával? Hogyan lehet a szemlélődő és alkotó emberek közötti határokat lebontani? A kiállítás koncepciójához szervesen illeszkedik egy alkotóműhely, ahol a látogatók eszközöket és útmutatást találnak, ahhoz, hogy kipróbáljanak néhány egyszerű technikát és szabadon alkossanak.

A műhelyben négy szombat délutáni alkalommal meghívott képzőművészek segítenek Baselitz művészetét gyakorlati szempontból is továbbgondolni. A workshopokra nyitott, a művészetek iránt érdeklődő, a hagyományos múzeumlátogatásnál többre vágyó résztvevőket várnak. Az inspiráló környezet, Baselitz műveinek hatása, az ezekről folyó beszélgetés, a szemlélődés és az alkotófolyamat összessége egy egészen különleges múzeumi élményt ígér.

Workshop időpontok:

április 22. Szabadsággyakorlat

Baselitz munkáiból inspirálódva, különböző technikák, anyagok felhasználásával készítjük el saját alkotásunkat. Azt a fajta felszabadító, gondtalan, könnyed gyermeki megközelítést "gyakoroljuk", amelyre oly nagy szükségünk lenne a mindennapokban. Nem a "szép" vagy "jó" megoldásokra fókuszálunk, nincs megfelelés, csupán a felszabadító tevékenység izgalmas öröme van jelen alkotás közben.
A programot tartja: Zékány Dia képzőművész
http://zekanydia.blogspot.hu/p/artist-staement.html

Az áprilisi workshop a Budapest Art Weekkel közös program, amelyen elővételben vagy a múzeum pénztáraiban vásárolt karszalaggal lehet részt venni. Jegyinformáció és regisztráció:www.bpartweek.hu

május 6. „Herstellen” – Előállítás
„Festményei nem narratívak, nem leíróak, nem normatívak, nem interpretálnak, nem színpadiak, nem meditatívak, nem az értelemre hatóak. Festményei festmények előállításáról [herstellen] szólnak; az előállítás folyamatáról. Soha nem egy üzenetről.”
A programot tartja: Hollós Ádám képzőművész
http://www.varfok-galeria.hu/muveszek/hollos-adamhttps://www.youtube.com/watch?v=a7JT4UCNJzQ

május 20. Baselitz remix (a személyes tapasztalat és a kollektív emlékezet)
A látogatókkal kapcsolódási pontokat keresünk Baselitz művei és saját történeteink között. A festmények motívum rendszeréből mindenki kiválasztja a hozzá leginkább közelálló elemet, amihez hozzáfűzi saját történetét, emlékeit. A projekt célja, hogy a látogatók a saját történeteik segítségével fogalmazzák meg a viszonyukat a kiállítótérben látható munkákhoz. A választás gesztusával közelebb kerülnek az adott műalkotáshoz; a két emlékezet, a művészé és a nézőé egy ponton összekapcsolódik, és egy kollektív módon elkészült műalkotásként marad fent.
A programot tartja: Ezer Ákos képzőművész
http://akosezer.tumblr.com/

június 10. Indulat
„Emlékszem, első látásra valahogy feldühített a látvány, nem is értettem, miért haragszom, eltartott egy darabig, amíg rájöttem, hogy a képből áradó harag ragadott magával.” Dragomán György így emlékszik vissza egy Baselitz festménnyel való találkozására. Ezen a workshopon a festmények által kiváltott indulatokat, érzelmeket igyekszünk közösen formába önteni.
A programot tartja: Beöthy Balázs képzőművész
https://www.youtube.com/watch?v=gry9QWJ0r44

 


Georg Baselitz alkotás közben ammerseei műtermében, 2008, 
Fotó © Benjamin Katz

Belépő a kiállításra és a workshopra:
Teljes árú: 2400 Ft
Kedvezményes: 1200 Ft azok számára, akik a kiállításokat díjtalanul vagy 50% kedvezménnyel látogathatják.
A workshopok minden alkalommal 15.00-18.00 óráig tartanak.
Maximális létszám alkalmanként 15 fő.
Találkozási pont: a program előtt az Információs pultnál.
Jegyek korlátozott számban kaphatók a www.jegymester.hu oldalon, illetve a múzeum jegypénztárában.

Az üres tábla

BESZÉD

Elhangzott a Georg Baselitz Újrajátszott múlt című életműkiállítás megnyitóján 2017. március 31-én a Magyar Nemzeti Galériában.

2017. április 04. Radnóti Sándor

Baselitz. Az újrajátszott múlt

KIÁLLÍTÁS

2017. április 1-jétől az egyik legismertebb és legkeresettebb kortárs német képzőművész, Georg Baselitz műveiből látható kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában.

2017. március 03. Magyar Múzeumok Online

Mi várható az idén a Magyar Nemzeti Galériában?

ELŐZETES

Többek között Georg Baselitz, Korniss Péter és Madarász Viktor életművéből nyílik kiállítás 2017-ben a Magyar Nemzeti Galériában, amelynek kincsei újabb külföldi helyszíneken is...

2017. február 02. MTI
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...