Összetartozik a művészet és a matematika

EGYÜTTMŰKÖDÉS

Egyezményt kötött egymással a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeum és a Spanyol Királyi Matematika Társaság (RSME), mert az oktatásban is erősíteni akarják a matematika és a művészet egyébként szoros kapcsolatát.

Sobieski Tamás 2017-04-14 18:12
Cikk küldése e-mail:

A két intézmény még januárban írta alá – egyelőre négy évre szóló – megállapodását. Elsősorban a fiatalok, de a többi korosztály körében is tudatosítani akarják a tudomány és a művészet nagyon szoros kapcsolatát, amiről kevés szó esik a médiumokban is. Ilyen például a reneszánsz idején az aranymetszés és a perspektíva alkalmazása, a mudéjar stílus geometriája, a véletlen vagy a fraktálok érzékelése. (Mudéjar = az Ibériai-félsziget visszahódítása során az a muzulmán, aki keresztény uralom alatt maradt – a szerk.) Francisco Marcellán, az RSME elnöke hangsúlyozta, hogy a történelem során a művészet és a matematika mindig egymás szövetségese volt, ezt igazolják a Thyssen Múzeumban látható Albrecht Dürer, Paul Klee, az orosz Kazimir Malevich vagy a szintén orosz Ljubov Szergejevna Popova zseniális művei. Evelio Acevedo, a Thyssen ügyvezető igazgatója pedig azt hangsúlyozta, hogy az egyezménnyel újabb diszciplínák felé nyit a múzeum. E téren az első lépést már tavaly megtették, amikor megrendezték a tudomány és a művészet kapcsolatáról tartott kongresszust.

Marcellán azért örül az egyezménynek, mert segítségével újabb diákokat nyerhetnek meg a művészeteknek és a matematikának. A megállapodással lehetőségeket biztosítanak a tanárok ilyen irányú képzésére, szemináriumokra, művész-látogató találkozókra, tárlatvezetésekre, és minden olyan más kezdeményezésre, amelyet ebből a szempontból hasznosnak gondolnak.

 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...