Ország Lili levelezése

KÖNYVBEMUTATÓ

A világból a fényeket. Ország Lili levelezése című kötetet ma mutatják be a Nemzeti Galériában.

Magyar Múzeumok Online 2017-02-21 08:45
Cikk küldése e-mail:

A kötetben közölt levelek és dokumentumok nagyobbrészt a Magyar Nemzeti Galéria Adattárában őrzött Ország Lili-hagyatékból származnak, kisebb részben pedig más köz- és magángyűjteményekből.

A levelek tekintélyes részét képezi két alapvető fontosságú egység: az egyik a Bécsben élő Róbert Miklóssal, egykori ungvári tanárával 1942-től 1978-ig váltott levelek csoportja, a másik választott mesterével, Bálint Endrével 1953-tól folytatott levélváltása, amely különösen 1957 és 1962 között, Bálint párizsi évei alatt vált intenzívvé.

A könyv összetételét elsősorban a levelek fennmaradásának ténye szabta meg, illetve a művész kapcsolatainak alakulása, módosulása. A kötet új kutatásokra támaszkodó, bőséges jegyzetapparátusa segít eligazodni a művész eddig feltáratlan külföldi kapcsolatrendszerében, művészethez kötődő tapasztalataiban, festészetről vallott nézeteiben.

A levelek, számos helyen dokumentumokkal kiegészülve felvillantják a hatvanas-hetvenes évek magyar művészeti életének sajátosságait: a múzeumi vásárlásoknál alkalmazott  ármeghatározás jelenségét, a kiállítások engedélyeztetése körüli bonyodalmakat, a kritika esetleges torzításait, a külföldi utazások és bemutatkozás korlátozott lehetőségeit, valamint a műteremhez jutás viszontagságait.

„…a világból a fényeket” Ország Lili levelezése

Sajtó alá rendezte, szerkesztette és jegyzetekkel ellátta: Árvai Mária és Zsoldos Emese

A kötet szövegeinek döntő többségét eddig még nem publikálták.

A kötetet bemutatja Kovács Péter művészettörténész és Németh Gábor író. A levelekből felolvas Jordán Adél színművész. A bemutatón közreműködik Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora.

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria B épület, előadóterem
Időpont: 2017. február 21., kedd, 17 óra

Körkörös idő

KIÁLLÍTÁS

Ország Lili életmű-kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában.

2016. december 12. Götz Eszter

Az univerzum intimitása

PILINSZKY

A Pilinszky és Fehérvár kiállításban sajátosan keverednek a mikrotörténet és a kultuszépítés egymást olykor látszólag kizáró elemei.

2015. szeptember 09. Hermann Veronika

A világ közepe

SZENTENDRE

A világ közepe címmel rendeztek gyűjteményi kiállítást a Ferenczy Múzeumi Centrumban Szentendrén a magyar képzőművészet legjavából. AJÁNLÓ

2016. április 04. Magyar Múzeumok Online
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
 
Utolsó felvonás. IV. Károly király koronázása – 1916 a Magyar Nemzeti Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...