Kádár

MC54

A MúzeumCafé legújabb, a fő témának megfelelően minden eddiginél pirosabb száma bő terjedelemben foglalkozik a rendszerváltás előtti három évtized múzeumi rendszerének sajátosságaival, kevésbé dokumentált vagy feldolgozott részleteivel.

Magyar Múzeumok Online 2016-11-03 12:30
Cikk küldése e-mail:

Keményfi Róbert a tömegével megjelenő településmonográfiák mögött meghúzódó központi akartra világít rá, Basics Beatrix a megyei múzeumi rendszer kialakulásáról ír, Berényi Marianna a korszak tájház-konjunktúrájának hátterébe avatja be az olvasót, Kende Tamás pedig a hatvanas-hetvenes évek Szentendréjének társadalomtörténetét vázolja fel. A Disputa rovatban Karácsony Ágnes Wehner Tibort és Kádár János Miklóst faggatta a rendszer kiállítás-politikájáról, a támogatott és tiltott kiállításokról.

 

Pohárnok Mihály a korszak tervezőművészetének dokumentálásról, annak igényéről és hiányáról beszél Jankó Judit interjújában, Villangó Istvánt pedig Gréczi Emőke faggatta a Központi Múzeumi Igazgatóság tevékenységéről és a minisztérium közgyűjteményi főosztályának élén eltöltött évtizedekről.

György Péter a Magyar Nemzeti Múzeum 56-os kiállításán fedezte fel az utcai rajzolók szerepét az események dokumentálásában, elsősorban Amberg József grafikai sorozata kapcsán. Emőd Péter Klaus Albrecht Schröderrel, a bécsi Albertina igazgatójával beszélgetett az intézmény megújulásáról és a blockbuster kiállítások szerepéről.

A Módszertan rovatban a most épülő Archeo adatbázisról (Kreiter Attila, Kulcsár Zsolt), a Képzőművészeti Egyetem gipsz oktatási segédanyag gyűjteményének dokumentálásáról (Albert Ádám) és a Hungexpo Külföldi Kiállítási Igazgatóságának működéséről (Szőnyeg-Szegvári Eszter) lehet olvasni. A lap recenziót közöl a Makói Művésztelepről megjelent kötetről (Jankó Judit) és Horváth Györgynek a Művészeti Alap történetét feldolgozó munkájáról (Gréczi Emőke).

A kiállítási ajánló Basics Beatrix, a hírcsokor pedig Magyar Katalin munkája.

Az új lapterv Pintér József érdeme, a fotókat Szesztay Csanád készítette. A MúzeumCafé megvásárolható a Relay és az Inmedio nagyobb hírlapüzleteiben, az Alexandra könyvesbolt-hálózatban és a jelentősebb fővárosi és szentendrei múzeumok shopjaiban.

 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...