Kik nyerhetik el „Az Év múzeuma 2015” címet?

DÍJ

Érdekes részletek az "Az év múzeuma 2015" pályázatról, amelyet idén is a Múzeumok Majálisán adnak át.

Zomborka Márta 2016-03-31 14:00
Cikk küldése e-mail:

„Az év múzeuma" díj megalapításakor a Pulszky Társaság többek között azt is célul tűzte ki, hogy e cím szakmai rangjával segítse az azt elnyerő intézmények további munkáját. A kiírók évről évre azokat az intézményeket kívánják ebben az elismerésben részesíteni, amelyek kitűnnek muzeológiai teljesítményükkel, szakfeladataikat kiegyensúlyozott színvonalon, folyamatos fejlesztéssel végzik. A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület, az ICOM Magyar Nemzeti Bizottsága, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztálya és a Magyar Nemzeti Múzeum idén is közösen hirdette meg „Az év múzeuma 2015” pályázatot, melyen minden működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmény indulhatott.

A pályázati határidő lejártáig hat intézmény nyújtotta be szándéknyilatkozatát, majd az úgynevezett második pályázati körben részletes dokumentációját. A megmérettetésre jelentkezett az Algyői Tájház (Gyevitur Vendégház és Turisztikai Kft.), a Bodrogközi Múzeumporta (Cigánd Város Önkormányzata), a Csornai Muzeális Kiállítóhely  (Csorna Város Önkormányzata), az Atomenergetikai Múzeum (MVM Paksi Atomerőmű Zrt.), a Paksi Képtár (Paks Város Önkormányzata) és a gyöngyösi Szent Bertalan-templom Kincstára (Gyöngyös-Felsővárosi Római Katolikus Egyházközség).

A lista tükrözi egyrészt azt a fenntartói sokszínűséget, ami napjainkra kialakult, másrészt mutatja azt is, hogy az úgynevezett "nagy múzeumok" idén nem szálltak ringbe. Nyilvánvaló, hogy az intézménymérettel arányosan súlyosbodó feladat a hosszú távú, kiegyensúlyozott fejlesztés, különösen akkor, amikor nem állnak rendelkezésre kiemelt pályázati források, de talán más tanulságokat is kell keresnünk e jelenség mögött.

A bíráló testület a pályázatot kiíró szervezetek által delegált tagokból és az előző év egyik győztes pályázójának képviselőjéből áll, az alábbi összetételben dolgozik: Bereczki Ibolya, Császtvay Tünde, Deme Péter, Kiss Imre, Matskási István, Molnárné Aczél Eszter, Török Petra, Végh Katalin, Zomborka Márta.

A fődíj összegét idén a DNN Professional Graphics Kft. biztosítja, míg a Basiliskus3D Kf. felajánlott egy szolgáltatást tartalmazó különdíjat.

A pályázat eredményhirdetésére és a díjátadásra tervek szerint a Múzeumok Majálisa keretében – május 21-én, szombaton 14 órai kezdettel – kerül sor a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében.

Január végéig jelentkezhetsz az Év múzeuma pályázatra!

FELHÍVÁS

Az intézmények 2016.január 31-ig küldhetik el pályázatukat az "Év múzeuma 2015" megmérettetésre.

2016. január 01. Pulszky Társaság – MME

Kiírták a 2015-ös Év kiállítása pályázatot

FELHÍVÁS

Eredeti és korszerű kiállítás? A legjobbak már pályázhatnak!

2015. július 07. Magyar Múzeumok Online

Az év múzeuma 2014

A PÁLYÁZATRÓL

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület pályázatára, „Az év múzeuma 2014” kitüntető cím elnyerésére 8 intézmény jelentkezett, közülük egy később nem nyújtotta be a kért anyagokat....

2015. május 05. Pulszky Társaság – MME
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...