A hely szelleme

„Év Múzeuma 2011” - jelölt

Szombaton, 2012. május 19-én a Múzeumok Majálisán adják az Év Múzeuma díjat. A jelöltek között szerepel a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum is.

Magyar Múzeumok Online 2012-05-18 10:00
Cikk küldése e-mail:

 A Laczkó Dezső Múzeum kiállítási programját a sokszínűség és az újszerű múzeumi élmények létrehozása jellemzi. Új állandó kiállításuk számtalan képi, filmes és hanganyaggal, a modern kiállítás rendezési gyakorlat eszközeit felvonultatva mutatja be Veszprém és térsége történetének több száz évét, lakosságának életmódjának.

Időszaki kiállításaik témaválasztása ötletes, a város és környéke mindennapi életéhez kapcsolódó témákhoz nyúlnak. A Hivatása kézilabdázó című kiállítás a helyben nagy népszerűségnek örvendő csapatsport professzionális játékosait mutatta be, a MOBIL-KOR-TÖRTÉNET. Belltől az okostelefonig című pedig a ma jelenségeinek történeti hátterét adta. Az elmúlt évek időszaki kiállításai közül kiemelkedett a Varázslatos üvegvilág című tárlatuk, amely egy anyag sokféle felhasználását vette a középpontba, és annak elsősorban a művészeti alkalmazásra koncentrált. Meghatározó ugyanakkor a befogadó jelleg is a kiállítások tekintetében. Az ország számos múzeuma szerepelt kiállításaival falaik között.

A Laczkó Dezső Múzeum számos pályázati alapú fejlesztése közül kiemelkedik a látványraktár létrehozása, és a hozzá kapcsolódó bemutatók és foglalkozások sorozata.

A Laczkó Dezső Múzeum a mához szóló kiállítási programmal, a látványraktárral és a megerősített közönségkapcsolatokkal egy dinamikusan fejlődő, sokszínű mondanivalót bemutató intézménnyé vált.  Nehézségeit leküzdve egyre fontosabb szerepet tölt be Veszprém kulturális életében.

Tanulmányozható múzeum

Kényszerűség és kísérlet: a Laczkó Dezső Múzeum új tanulmányi raktára

2011. november 25-étől látogatható a Veszprém megyei múzeum átalakított, kibővített és újragondolt raktárbázisa, pontosabban annak egy része. amely a TIOP 1.2.2/08 pályázat keretében készült el....

2012. április 04. Schleicher Vera

Helytörténet újrahangolva

Tárgy, hely, kép

Mi a múzeum? Mit képvisel a múzeum? Hogyan érdemes megjeleníteni a múzeumi tárgyat egy helytörténeti kiállításban úgy, hogy ne veszítse el saját történetét?

2010. április 04. Berényi Marianna

Hogyan dolgoznak a restaurátorok?

A legtöbb múzeumlátogató számára rejtély, hogyan nyerik vissza a földből vagy a poros padlásokról kiemelt tárgyak, maradványok régi pompájukat. A veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban most egy különleges...

2010. április 04. Koncz Pál
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
 
Utolsó felvonás. IV. Károly király koronázása – 1916 a Magyar Nemzeti Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...