A múzeum mint szellemi alkotás

„Év Múzeuma 2011” - jelölt

Szombaton, 2012. május 19-én a Múzeumok Majálisán adják az Év Múzeuma díjat. A jelöltek között szerepel a Magyar Természettudományi Múzeum is.

Magyar Múzeumok Online 2012-05-18 09:40
Cikk küldése e-mail:

 A Magyar Természettudományi Múzeum Európa egyik legnagyobb szakmai intézménye, több, a nemzetközi tudományosságban alapvető szerepet játszó gyűjteménnyel, gyűjtemény-együttessel és laboratóriummal rendelkezik. Gyűjteményeinek gazdagsága messze túlmutat a Kárpát-medence ásványainak, flórájának és faunájának példányain, jószerivel a fél világ természeti jelenségei megcsodálhatóak benne.

A múzeum évtizedek óta az elsők között jár olyan módszertani kérdésekben, hogy a tudományos szempontú megőrzés és feldolgozás mellett hogyan lehet a gyűjteményeket a nagyközönség számára bemutatni, a tárgyak puszta szemléltetésén túl alapvető tudományos kérdéseket, szakmai ismereteket a laikus közönségnek megfogalmazni? A legfrissebb tudományos elvárásoknak és a laikusok érdeklődésének egyaránt megfelelő, érthető, befogadható, izgalmas kiállításokat teremtenek, gyakorta bemutatva a kutatómunka folyamatát, a természettudományos kutatás elemeit, eszköztárát, izgalmait is.

A múzeum kiállításai, foglalkozásai és programjai törekednek a természet komplex megértésre, megértetésére. Olyan témákat ragadnak meg, amelyekre számtalan természeti jelenséget lehet felfűzni, s a látogatókat korszerű és modern természetismerethez juttatni.

A közönség világos és áttekinthető terekben mozog, és olyan összetett, naprakész természettudományos ismeretanyagot kap, amelyre világszerte kevés múzeumban számíthat. A fejlesztés során nagy figyelmet fordítottak a látogatók kényelmére, a laboratóriumi igényességgel kiépített foglalkoztató helyiségekre, amelyekben minden korosztály és sérült (például gyengénlátó) embertársaink számára is izgalmas kínálatot nyújtanak.

A háttér az elsőrangúan kiépített raktárak sorozata az alaposan feldolgozott gyűjteményi tárakkal, a szakmai műhelyek, a munkatársak professzionális tudása, az átgondolt és kifinomult tervezés. A Magyar Természettudományi Múzeum a magyar múzeumi élet utóbbi évtizedeinek egyik legfontosabb szellemi alkotása, amely a világ bármely nagyvárosában megállná a helyét.

Helyünkről, Európában

A Magyar Természettudományi Múzeum példáján

A Természettudományi Múzeumról mostanában sok szó esik. Nem árt tisztáznunk, milyen szerepet játszik az európai természettudományi múzeumok között.

2011. június 06. Vásárhelyi Tamás

Hétpettyes katicabogár

Az Év rovara

Magyarország múzeumai számos civil szervezettel tartanak kapcsolatot. A Magyar Természettudományi Múzeum holdudvarának egyik legfontosabb egyesülete az idén 101 éves Magyar Rovartani Társaság, amely 2011-től...

2011. augusztus 08. Merkl Ottó

Hatlábúak birodalma

Különleges hangulatú múzeumi tér

Ki gondolná, hogy a világ legimpozánsabb méretű lepkéje, az Atticus Atlas mindössze három napig él, ellenben a lárvája évekig fejlődik? Vagy hogy vannak olyan parazita böglyök, amelyek képesek a gazdaállat...

2010. március 03. Ikladi Vajda Anna
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...