Ismét remek hétvége ígérkezik

Programajánló

A hétvégét érdemes már ma elkezdened a Nemzeti Galériában. Utána úgy sincs megállás!

MTI - MMO 2012-05-04 12:21
Cikk küldése e-mail:

Ahogy minden hónap első péntekén, ma is különleges program és meghosszabbított nyitva tartás várja a látogatókat a Magyar Nemzeti Galériában. Május első péntekén Szűcs Gabi – Piano songs című koncertje mellett óránként indulnak magyar és angol nyelvű tárlatvezetések a kiállításokban. Fényterápia címmel Winkler Nóra tart tárlatvezetést a Ferenczy-kiállításban, Bellák Gábor Festmények – minden oldalról című előadása középpontjában pedig a Galéria néhány, kiállításon nem látható alkotása áll. Kaland a képtárban címmel rendhagyó játékkal várjuk vállalkozó kedvű látogatóinkat, az alkotni vágyó gyerekek és felnőttek számára kreatív műhely, mesesarok és gyermekmegőrző nyújt kellemes kikapcsolódást. A este során különleges borokkal és borkóstolóval várja a vendégeket a Borigo.

NG EXTRA
2012. május 4. (péntek) 18–22 óráig
Budavári Palota, Magyar Nemzeti Galéria, A épület
Részletes program: itt

 

Szombat délelőtt: Iparművészeti

Titkon biztosan mindenkit érdekel az, hogy milyen is volt a 20-as évek divatja? Hogyan alakult ki az új és modern, csinos nő eszménye?
 Ha Te is szeretnéd felpróbálni a 20-as, 30-as és 40-es évek szellemében született art deco ruhákat, illetve szívesen készítenél magad is kiegészítőket, ne maradj otthon 2012. május 5-én.
Az Art deco és modernizmus. Lakásművészet Magyarországon 1920-1940 című kiállítás nem csak a lakással kapcsolatos kérdésekre kínál izgalmas és színes válaszokat, hanem a korszak iránt érdeklődőket egy új és friss szemszögből, különleges installációk között bemutatott időutazásra hívja.
A programban szereplő műhelyfoglalkozások az art deco és modernizmus egy-egy aspektusát hozzák közelebb, a lakás- és térkoncepciók, az ékszer, az öltözködés és a mindennapok lakberendezésének területén keresztül.

Divat és életmód – Gyere a nagyival! Családi nap az Iparművészeti Múzeumban
2012. május 05., szombat 11.00 – 14.00
Iparművészeti Múzeum
Budapest, Üllői út 33-37.
Részletes program: itt


Szombat éj a galériás negyedben

A Falk Miksa utcában és környékén található galériákban, régiségboltokban és az utcákra kitelepített sátrakban számos program, például vetítéssel egybekötött előadás, több kiállítás-megnyitó és kötetbemutató szórakoztatja a látogatókat.
Ezüst ötvöstárgyakról mesél Kiss Erika, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa a Nagyházi Galériában, míg Saly Noémi Budapest-történész a Falk Miksa utcán vezeti végig az érdeklődőket. A Moró Antik magángyűjtők anyagából rendez vértálakat, azaz sárgaréz edényeket felvonultató kiállítást, a bemutatott csaknem ötven darab némelyike több mint ötszáz éves - közölték a szervezők.
A Biksady Galéria Tükröződések címmel mutatja be Kyan Smith kortárs alkotó egyéni kiállítását, amelyen a művész társaságában sétálhat végig a közönség. Bemutatkoznak a fesztiválon a Képzőművészeti Egyetem frissen végzett hallgatói és kiállítással jelentkezik a szentendrei MűvészetMalom is. Ők mással is készültek: a MuseumComplex műtárgyszállító kamionjában a 32 éves Szentendrei Grafikai Műhely szitanyomatait lehet megtekinteni.
A Rocaille Galéria afrikai vízi bivaly bőréből készült ülőgarnitúrával csalogatja az érdeklődőket: a női és férfi fotelből, illetve asztalból álló szett érdekessége, hogy eredeti tulajdonosa az a Nagy Endre, aki híres vadászként és Afrika-kutatóként megalapította a balatonedericsi Afrika Múzeumot.
A Missionart Ujj Zsuzsi költő, performer és előadóművész kiállítás-megnyitójának ad otthont, Hári Anikó ékszerboltjában Falvay Balázs ötvös, a Tahiti Gyöngyverseny egyik hazai nyertese és nemzetközi helyezettje mutatja be saját tervezésű és készítésű ékszereit. A Haas Galéria Kecskeméti Kálmán 70. címmel rendez tárlatot a festőművész születésnapja alkalmából. A Remekművek - Remek művek sorozat ezúttal Littkey György egyik kimagasló színvonalú művét mutatja be. Az Erdély Művészetéért Alapítvány E-Galériájában Losonci Lilla festőművész Montázs című tárlata látható.
A BÁV jubileumi, hatvanadik művészeti aukcióját májusban rendezik, az árverés legszebb tételeit vetítéssel egybekötött előadáson ismerhetik meg az érdeklődők a Falk Art Fórum délutánján. Kőbe vésett selymek, öltözetek és ékszerek Angkorban címmel pedig Száva Borbála történész, muzeológus tart előadást.
Sétabotok című, saját kiadású kötetét mutatja be a Bujanovics Régiségbolt, a Dénes Galériában Dénes Sándor a 21. század nemzetközi műtárgypiacáról árul el szakmai titkokat, a mindig egyedi újdonságokkal előrukkoló Wladis Galéria üvegkiállítással készül.
Ezen a napon bárki elhozhatja otthon őrzött régiségeit, műtárgyait, hogy szakértőkkel felbecsültesse az értéküket és megismerje a tárgyak korát, történetét. A szervezők segítenek majd, hogy minden tárgy értő kezekbe kerüljön.
A Haas Galéria belső udvarában a Haas Daléria zenés műsora szórakoztatja a vendégeket, a "gangversenyen" ezúttal Fekete Jenő bluesénekes és gitáros lép fel. Az utcákon fiatal dzsessztehetségek bukkannak fel. Fellép Váczi Eszter és együttese, valamint a Pátkai Rozina és Tóth Mátyás duó. A közönség hallhatja a Duande duót és dzsessz szól majd a Tóth Kocsma előtt is. A Tóth Aladár Zeneiskola növendékeinek műsorát Lukácsházi Győző, a BonbonMatiné ötletgazdája vezeti.

A fesztivál minden programja ingyenes.

Vasárnap délelőtt az Aquincumi Múzeumban

2012-ben is folytatódnak a nagysikerű tudományos-ismeretterjesztő előadások az Aquincumi Múzeumban. Most hétvégén Váradi Adél előadásból tudhatjuk meg, mi történt Kr. u. 5. században a Kárpát-medencében. Hogyan folytatódott az élet a hun hódítók megjelenése után Pannóniában és Sarmatiában? Mi történt "Rómában"? Miért van kevés régészeti leletanyaga ennek a népnek?
Budapest területén egyetlen hun harcos sírja került elő. Megismerhetjük, hogy milyen temetkezési rítusban részesítették, mely tárgyait tették melléje. Végezetül elhangzik néhány legenda arról a kérdésről, hogyan halt meg Attila, a hun vezér.

Hun(n) volt, hun(n) nem volt... - Mítoszok, mondák a tárgyak tükrében
Budapesti Történeti Múzeum - Aquincumi Múzeum
2012.május 06. 11 óra
Budapest, Szentendrei út 135-139.
Bővebb információ a múzeum honlapján


Zsolnay, Rippl-Rónai és 100 évnyi régészet

Kiállítások vidéken

Aki vonzódik a régészeti leletek és ásatások világa iránt, annak érdemes Nyírbátor és Tata felé vennie az irányt,akit inkább az eozinkísérletek eredményei és gyönyörű mázminták izgatnak, ki ne hagyja...

2012. április 04. MTI - MMO

Csütörtöki kiállításdömping

képzőművészet , ideológia és klíma

Mi az oka a kolozsvári csodaként emlegetett jelenségnek? Miként jelenítik meg a középületek, szobrok az ideológiát?Mennyire vagyunk tudatában a klímaváltozás okozta veszélyeknek? Néhány kiállításból választ...

2012. április 04. MTI - MMO

Századok, lakók, történetek

A Gödöllői Királyi Kastély Gizella-szárnya

Mivel tarthatja fenn egy múzeum a látogatók érdeklődését? Folyamatos megújulással. És egy kastélynak is tartania kell a lépést. Akárcsak a Gödöllői Királyi Kastély, amelynek új állandó kiállítása...

2012. április 04. Villangó – Török Ivett
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
 
Utolsó felvonás. IV. Károly király koronázása – 1916 a Magyar Nemzeti Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...