stART Fesztivál

MAGYAR NEMZETI GALÉRIA

A stART Fesztivál különlegessége, hogy annak összes programját, grafikai arculatát és online kommunikációját egy 14 fős lelkes és kreatív fiatalokból álló csapat szervezte, közel fél éven keresztül, heti rendszerességgel.

Magyar Múzeumok Online 2017-05-17 17:43
Cikk küldése e-mail:

A fiatalok lehetőséget kaptak a múzeumtól arra, hogy a képzőművészeti alkotásokról szóló gondolataikat és érzéseiket saját ötleteik alapján adhassák közre, és olyan programok valósulhassanak meg az általuk kedvelt és ismert fellépők részvételével, amelyek kimondottan, valóban a saját korosztályuk számára vonzóak.

A fesztivál egyben teret enged tehetséges fiatalok bemutatkozására, legyen szó zenéről, költészetről, tárlatvezetésről, mozgásszínházról vagy éppen design- és kreatív tervezésről. A múzeum további célja a kezdeményezéssel az volt, hogy ne csak megszólítani próbálja, hanem be is vonja, aktív részesévé tegye a múzeum életének a tízen-huszonéves fiatalokat.

PROGRAMOK / FELLÉPŐK

nagyszínpad
Helyszín: Kupolacsarnok (1. emelet)

19.30-20.00 KONCERT - The Keeymen
A The Keeymen egy 2013-ban, a Keleti Blokk közösségből összeverődött, örömzenélés céljából alakult, instrumentális surf supergroup. Tagjai nevéhez fűződnek a Néhai Bárány, a Bozo, a The Punch, Padkarosda stb. produkciók. Zenéjükben a túlnyomórészt balatoni kvartett igyekszik felidézni gyerekkori lubickolásaik, tinikori csajozásaik emlékeit, ezeket összegyúrják fiatal- és felnőttkori szorongásaikkal, és meglovagolják a hanghullámokat! A szörf műfajból a hangzást és a lüktetést lenyúlták, de a dallamokat és érzéseket már ők adják hozzá.

20.15-21.00 Slam poetry feat. DJ Petrányi
Basch Péter, Bárány Bence, Galló Bence, Kemény Zsófi, Mészáros Péter saját és az alkalomra írt slamjeit adja elő, Petrányi Zsolt – a múzeum Jelenkori Gyűjteményének vezetője, a Lépésváltás című kiállítás kurátora, a hazai slam poetry meghonosítójának – zenei aláfestésében.

21.15-22.00 KONCERT - Bermuda
Három különböző irányból érkezett srác, a háromszög egy-egy pontjai, nincs ebben semmi rejtély: frissek, poposak, ők a Bermuda: Mórocz Tomi, Török Máté, Urbán Dani.

Tárlatvezetések az állandó kiállításban

18.00-18.30 Papp Enikő a Kosztolányi Dezső Gimnázium diákja, az MNG stART szervezői csapatának oszlopos tagja, aki a 20. századi festmények világát mutatja be.
Helyszín: Modern idők - Magyar művészet a Millennium és a második világháború között (2. emelet)

19.00-19.30 Szarvas Ildikó, képzőművész, grafikus szakoktató-rajztanár, a Pillanat Művészeti Alapítvány vezetője, számos kitüntetés tulajdonosának tárlatvezetése a Munkácsy-kiállításban.
Helyszín: Munkácsy Mihály és a századvég realizmusa (1. emelet)

20.00-20.30 Széplaki István és Vágány Gergő mindketten a Kosztolányi Dezső Gimnázium tanulói, 16 évesek. Együtt tartanak a múzeum gótikus művészetét bemutató kiállításban tárlatvezetést. Míg Pityu az alkotásokról beszél, Gergő harmonikán kíséri őt. A fiúk minden érzékszervünkre hatni kívánnak, céljuk egy nagyon izgalmas kölcsönhatás a beszéd, a harmonika és a középkori művészet között.

Helyszín: Gótikus művészet Magyarországon 1300-1500 (földszint)

Tárlatvezetések a Baselitz. újrajátszott múlt c. időszaki kiállításban
Találkozási pont: A. épület földszinti aula

18.15-18.45 Koós Nikolett
19.45-20.15 Rébay Fatima
21.00-21.30 László Zsófia

Zenei improvizációk a kiállítótérben

18.00-18.30 Cseh Péter, a Bartók Konzi Jazz Tanszakának hallgatója, számos zenei könnyűzenei formációnak a tagja, most a stART keretein belül két festmény előtt - Szinyei-Merse Pál: Majális és Gyárfás Jenő: Tetemrehívás - fog improvizálni.

Helyszín: 19. századi művészet (1. emelet)

18.30-19.00 The Best Bad Trip
A húsz év körüli öt barátból álló zenekar egyik jelmondata, hogy ők játsszák a "legmegbízhatatlanabb” zenét. Játékukban szorosan követik egymást a kemény és lágy, az egyszerű és bonyolult, a rendezett és kaotikus, a keleti és nyugati atmoszférák. Munkásságukban egyaránt megtalálható a komolyzene, a punk, a groove-os funky témák, a kortárs zene és természetesen az improvizáció. Ez a hihetetlenül izgalmas ötvözet fog megszólalni a Galéria egykori tróntermében, a késő gótikus szárnyasoltárok között.
Helyszín: Késő gótikus szárnyasoltárok (1. emelet)

19.30-20.00 Szesztay Csanád, a múzeum fotósa, elhagyva kameráját másik oldaláról mutatkozik be, gitárt fog kezébe és a húrok közé csap. Improvizációját a Lépésváltás című kortárs kiállításban hallgathatjuk majd meg.
Helyszín: Lépésváltás – Az 1945 utáni magyar művészet (3. emelet)

21.00-21.30 Cseke Gyöngyvér – Lányi Kristóf
A koboz és a hegedű érdekes találkozása a kortárs művészettel. A népzene, a balkáni és a cigányzene, valamint a francia sanzonok érzésvilága inspirálta dallamok kontrasztja és harmóniája kerül Lossonczy Tamás Tisztító nagy viharával szembe.
Helyszín: Lépésváltás – Az 1945 utáni magyar művészet (3. emelet)

Akusztikus koncertek a kiállítótérben
Helyszín: Késő reneszánsz és barokk művészet (1. emelet)

18.30-19.00 Bittner Dániel
Bittner Dani gitáros, énekes, dalszerző. A Spirita Társulat színésze, a 2015-ös Ki Mit Tube középdöntőse ezúttal zenéjével lép a nagyérdemű elé, akusztikus koncertjén saját dalait szólaltatja majd meg.

19.00-19.30 Soundflash memory
Egyedi hangzás, fülbemászó dallamok és Space Rock. A Soundflash Memory elhozza az alternatív rock színe javát, a stART Fesztiválon pedig először játsszák újonnan megjelent kislemezüket, mely az 'Ascension' címet kapta.

19.30-20.00 Emmaléna
Egy gimnáziumi barátokból formálódott együttes. Három fiatal, három különböző érdeklődési terület, ahol a közös pont a zene. Horváth Emma, Perczel Léna és Horányi Ágoston formációja a stARTon, az est folyamán feldolgozásokat, átírásokat hallhatunk majd tőlük.


20.00-20.30 Tim Atkins
Tim Atkins a The Luckies frontembere ez alkalommal eltérően a zenekar blues alapú rock zenéjétől most akusztikus fellépéssel készül. A The Luckies gyorsan feljutott a zenei élet ranglétráján, idén már a legtöbb hazai fesztivál színpadán is játszanak. E mellett Timnek rendszeres szóló fellépései is vannak, ahol kedvenc blues, funk, rock és reggae feldolgozásait játssza gitáron. Ezúttal Timmel és zenéjével a Galéria barokk alkotásai között találkozhatunk.

Színház
Helyszín: 2-3. emelet lépcső

19.00-19.30 A Spirita Társulat független, főként modernizált klasszikusokat bemutató színházi közösség, melynek állandó játszóhelye a budapesti Bethlen Téri Színház. Ez alkalommal a színészgárda (egy része) ikonikus világirodalmi monológokat ad elő, új értelmezésben - és arra keresi a választ, mit is jelenthet a színházművészetben a "lépésváltás".

Fotósarok

Helyszín: Lépésváltás – Az 1945 utáni magyar művészet (3. emelet)

20.00-21.00 Áss mélyre és légy része Te is a műalkotásnak! Fotózás Bukta Imre Hajnali permetezésével.

Workshop egész este

Helyszín: Kupolatér (3. emelet)

Tedd hozzá te is a részed!

Hagyj nyomot a Galériában! Az alkotni vágyókat a kupolatérben várja majd a kinetikus szobor workshop. A program során a résztvevők flakonokat alakíthatnak át, díszíthetnek, tölthetnek meg kavicsokkal. Az este végére egy ezekből épült alagút áll majd össze, melyben végigsétálva több érzékszervedre ható élményben lehet majd részed.

Személyes út a művészethez

Számodra mit jelent a művészet? Mi jut róla eszedbe? Melyik kép tetszett legjobban a Galériában? Van egy kedves emléked, ami köthető a Galériához vagy a művészetekhez? Írd le nekünk és folytasd az emeleteket összekötő post-it utat! Színesítsük meg együtt gondolatainkkal a Galéria lépcsőit!


Árny-képek rajzolása

Keltsd életre az árnyakat! Nagy közös rajzolás egy képzeletbeli papír hídon, mely összeköti a művészetet, az árnyakat és Téged!


stART TERMÉKEK a Múzeum Shopban

Mániákus gyűjtögető vagy? Szereted az igazán egyedi és minőségi cuccokat, amik nem jönnek veled szemben az utcán minden nap? Vidd haza a stART fesztivál designjával ellátott termékeket!

*

A programváltozás jogát fenntartják!

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!


Jegyárak
Kedvezményes* (26 év alatt): 2000 Ft
Teljes árú jegy: 2800 Ft
A stART Fesztivál a Múzeum+ programsorozat része, így az arra váltott bérletek itt is érvényesíthetőek
*A stART Fesztivál idején nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatt igénybe vehető kedvezmények, így díjtalan belépő sem igényelhető.

Kiállítások, várostörténeti séták és koncertek

FALK ART FÓRUM

Most szombaton lesz az idei Falk Art Fórum, Antik és Modern Művészeti Fesztivál a Falk Miksa utcában és környékén Budapesten.

2017. május 05. MTI

Múzeumok a kertben - kertek és múzeumok

Múzeumi Majális 2017

Az idén több mint száz múzeum és kiállítóhely képviselteti magát az ország különböző részeiből, minden értelemben kizöldül a belvárosi Múzeumkert. Az évről évre megújuló tudásgyarapító piknik virágos...

2017. május 05. Magyar Múzeumok Online

150 éve született Fényes Adolf

MEGEMLÉKEZÉS

A Kecskeméti Katona József Múzeum, a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Forrás Kiadójának és a Kecskeméti Zsidó Hitközség közös megemlékezés tart 2017. május 18-án, csütörtökön.

2017. május 05. Magyar Múzeumok Online
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...