Közösségi múzeumok - múzeumi közösségek

KÖZÖSSÉGEK HETE

Május 8-án országszerte elindult a Közösségek Hete színes, izgalmas programokkal. A múzeumi ajánlatokból válogattunk mára is.

Magyar Múzeumok Online 2017-05-11 13:00
Cikk küldése e-mail:

A Közösségek Hete rendezvényhez kapcsolódóan a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria Önkéntes Programja egy különleges ajándékkal készült. A speciális látogatói útvonal sétára hívja a látogatókat a Magyar Nemzeti Galéria állandó gyűjteményében, mely során betekintést nyerhetnek abba, hogy a Múzeumban tevékenykedő önkéntesek számára mennyire sokfélét jelent a „közösség” fogalma, és hogy ezeket a gondolatokat, érzelmeket mely műtárgyak fejezik ki számukra leginkább.

A papír alapú útvonalakat a Múzeum információs pultjánál lehet elkérni. Az információs pult kiemelt helye a intézménynek, hiszen ott egész évben kizárólag önkéntesek fogadják a látogatókat. A hét során nyitva tartási időben bármikor igénybe vehető ez a speciális szolgáltatás. Miután a látogató megkapta a múzeumi útvonalat, egyénileg járhatja be a kiállítótereket.

Járja végig Ön is az önkéntesek által javasolt útvonalat, és döntse el, melyik műtárgy fejezi ki „közösséggel” kapcsolatos gondolatait! Ha kedve tartja, a séta után ossza meg gondolatait az információs pultban lévő önkéntesekkel!

 

 

Csurgó Város Helytörténeti Gyűjteménye Nyitott Múzeum programmal várja az érdeklődőket. A résztvevők megismerkedhetnek a gyűjteményben zajló munkával (állományellenőrzés, tárgytisztítás, dokumentációs munkák, kiállításépítés menete), látogatást tehetnek a raktárakban, amelyek az év egyéb napjain nem láthatóak. Mindezzel a szervezők a múzeum értékőrző, tudományos szerepét szeretnék közelebb hozni a településen élők számára. A rendezvényen bemutatkozik az alakuló Múzeumi Baráti Kör, amellyel lehetőséget teremtenek azon magánszemélyek aktív bekapcsolódására is a gyűjtemény életébe, akiket érdekel a helytörténeti munka.

 

2016 óta a Vasvári Pál Múzeum tagintézményként működik az Egyesített Közművelődési Intézmény és Könyvtáron belül, a Találkozások Házával, illetve a könyvtárral karöltve. Szerepcsere: nyílt nap a múzeumban címmel ők is a múzeumban folyó munkákat mutatják be, az iskolákkal való további szoros együttműködés reményében. A rövid szakmai bemutató, tájékoztató után az iskolák tanulói kipróbálhatják a múzeumi dolgozók szerepeit. A szerepcsere alkalmával az újdonsült muzeológusok, történészek, múzeumpedagógusok, restaurátorok a gyűjtőhelytől a vitrinig, majd kiállításig kísérhetik el a tárgyat, tárgyakat.

 

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum „Szellem … a tárgyban, a …helyben, … a képben” című állandó kiállításában invitálja az érdeklődőket egy rendhagyó tárlatvezetésre. A múzeum rendezvényein az elmúlt években többször is sikeres programelem volt, mikor az általános iskolák felső tagozatos diákjai a saját nyelvükön, fiatalos szóhasználatukkal mutatták be kortársaiknak az időszaki, illetve állandó kiállításokat. A Közösségek hetén a múzeumi szakkör 6-8 általános iskolás tagja mutatja be a Veszprém megye történetéről szóló állandó kiállítást, felosztva maguk között az őskortól napjainkig terjedő történelmi korszakokat.

Az Ifjú Muzeológusok Körét a Laczkó Dezső Múzeum 2015-ben hívta életre. Havi foglalkozásaikon a diákok megismerhetik a múzeum kiállítóhelyeit, gyűjteményeit, az intézmény különböző osztályain folyó munkát, valamint részt vehetnek különböző múzeumpedagógiai foglalkozásokon.

Helyek, közösségek egész héten

KÖZÖSSÉGEK HETE

Csaknem kilencszáz programot kínál a Közösségek Hete rendezvénysorozat, melynek keretében egy héten át egészen május 14-ig várják színes eseményekkel az érdeklődőket országszerte.

2017. május 05. Magyar Múzeumok Online

Múzeumok és közösségek

KÖZÖSSÉGEK HETE

Országszerte csaknem kilencszáz rendezvényt fog egybe hétfőtől a Közösségek Hete; a május 14-ig tartó rendezvénysorozat olyan programoknak ad teret, amelyek kifejezik a közösségi összetartozást és...

2017. május 05. MTI - MMO

Amikor mindenki jól jár

Önkéntesség a múzeumban

2011 az Önkéntesség Európai Éve. De vajon mit jelent ez? Tisztában vagyunk egyáltalán azzal, hogy mit jelent önkéntesnek lenni?

2011. április 04. Csordás Izabella
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...