©2011 magyarmuzeumok.hu Minden jog fenntartva.

Tánc és lapidárium: Grecsó és Simkó életre kelti a köveket


Grecsó Zoltán és Simkó Beatrix duója Orfeusz és Eurüdiké mítoszát a mai viszonyok közé helyezi. Az előadást ezúttal a Nemzeti Múzeum műtárgyai aktualizálják április 21-én 17 órától.

Szerző: Magyar Múzeumok Online | Forrás: | 2017-04-21 10:19:50

Orpheusz ezúttal nem csak szimbolikusan megy le az alvilágba szerelme után. A múzeum Lapidáriumában a közönséggel együtt „száll alá”, hogy együtt járják meg a párral a poklok poklát.

A táncelőadás Szabó Júlia múzeumpedagógus és Szabó Ádám régész párbeszédével kezdődik, ahol megismerhetjük a férfi és a nő történetét. Az exkluzív tárlatvezetésen két olyan különleges sírkövet is felfednek, amelyen Orpheus mitológiai története bontakozik ki. A közönség ezután a táncosok nyomába ered, hogy a művészet erején keresztül szembesüljön azzal, hogy a Orfeusz és Eurüdiké mítosza örökérvényű.

Eurüdiké most kortárs világunk poklába száműzetik. Természetesen ide is követi őt szerelme, a görög mitológia híres dalnoka, ám Orfeusz hiába érti még az állatok nyelvét is, ez a világ számára kiismerhetetlen, a líra feltalálója egyszerre ügyefogyottá és tehetetlenné válik – nincs ereje szembemenni a 21. század világképével. Megpróbál megfelelni az Eurüdiké új ízlésvilágának. Orfeusz azonban nem képes megtagadni önmagát: a szeretett nőtől teljesen eltérő, lényegileg lassúbb, belső ritmusa nem talál harmóniát megváltozott szerelme hétköznapjaival. Halhatatlannak hitt, még a halált is túlélő szerelmük kerül veszélybe. A boldog, kortalan lassúság értelmezhetetlenné válik a jelen múlandóságában, gyorsaságában.

Részletek a Magyar Nemzeti Múzeum weboldalán!

Kapcsolódó cikkek:
A palóc etnokultúra kincsestára
Véletlen kibukkanó lelet
A Múzeumkert története – a fák lombja alól I.

Cimkék:

    Muzeumok.hu Rss betöltése...