Tánc és lapidárium: Grecsó és Simkó életre kelti a köveket

PROGRAM

Grecsó Zoltán és Simkó Beatrix duója Orfeusz és Eurüdiké mítoszát a mai viszonyok közé helyezi. Az előadást ezúttal a Nemzeti Múzeum műtárgyai aktualizálják április 21-én 17 órától.

Magyar Múzeumok Online 2017-04-21 10:19
Cikk küldése e-mail:

 Grecsó Zoltán és Simkó Beatrix duója Orfeusz és Eurüdiké mítoszát a mai viszonyok közé helyezi, egészen sajátosan értelmezve át az oly sokszor feldolgozott szerelmi történetet. A táncelőadás a Magyar Nemzeti Múzeum Római kőtárában újabb jelentésrétegekkel bővül 2017. április 21-én 17 órától a Budapest ArtWeek alkalmából!

Orpheusz ezúttal nem csak szimbolikusan megy le az alvilágba szerelme után. A múzeum Lapidáriumában a közönséggel együtt „száll alá”, hogy együtt járják meg a párral a poklok poklát.

A táncelőadás Szabó Júlia múzeumpedagógus és Szabó Ádám régész párbeszédével kezdődik, ahol megismerhetjük a férfi és a nő történetét. Az exkluzív tárlatvezetésen két olyan különleges sírkövet is felfednek, amelyen Orpheus mitológiai története bontakozik ki. A közönség ezután a táncosok nyomába ered, hogy a művészet erején keresztül szembesüljön azzal, hogy a Orfeusz és Eurüdiké mítosza örökérvényű.

Eurüdiké most kortárs világunk poklába száműzetik. Természetesen ide is követi őt szerelme, a görög mitológia híres dalnoka, ám Orfeusz hiába érti még az állatok nyelvét is, ez a világ számára kiismerhetetlen, a líra feltalálója egyszerre ügyefogyottá és tehetetlenné válik – nincs ereje szembemenni a 21. század világképével. Megpróbál megfelelni az Eurüdiké új ízlésvilágának. Orfeusz azonban nem képes megtagadni önmagát: a szeretett nőtől teljesen eltérő, lényegileg lassúbb, belső ritmusa nem talál harmóniát megváltozott szerelme hétköznapjaival. Halhatatlannak hitt, még a halált is túlélő szerelmük kerül veszélybe. A boldog, kortalan lassúság értelmezhetetlenné válik a jelen múlandóságában, gyorsaságában.

Részletek a Magyar Nemzeti Múzeum weboldalán!

Véletlen kibukkanó lelet

Veszprémi régészek Alsóörsön

Egy ház előtt sétálva, véletlenül bukkantak egy kapubejáró előtt az aszfaltba ágyazott, jó állapotú római kori faragott kőoszlop-töredékre a veszprémi régészek.

2012. szeptember 09. MTI

A palóc etnokultúra kincsestára

Tanulmányi raktár

Alig néhány nap, hogy a közönség és a szakma birtokba vegye a balassagyarmati Palóc Múzeum tanulmányi raktárát.

2012. február 02. Lengyel Ágnes

A Múzeumkert története – a fák lombja alól I.

MÚZEUMTÖRTÉNET

Ezúttal a fákon keresztül meséljük el a Múzeumkert történetét. Egyelőre a 18-19. századét. Folytatása következik!

2016. szeptember 09. Debreczeni-Droppán Béla
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...