Hol pihent Babits Mihály?

BABITS VILLÁJA

Áprilistól újra várja a látogatókat Esztergomban az a villa, ahol a a 20. századi magyar irodalom meghatározó egyénisége a nyarakat töltötte.

Magyar Múzeumok Online 2017-04-13 18:46
Cikk küldése e-mail:

"A valóságos eleven Esztergomot hajóról pillantottam meg először, a Dunán: s ez csakugyan olyan volt, mintha valami fenséges és szent királyi székhelyre vonulnék be. A bazilika magasból nyújtotta elibém keresztjét; az alkony aranyszőnyeget terített a hullámokon át a palotáig; fölötte széles ünnepi karzatot mímelt a Várhegy fennsíkja, ahol nagypénzű s szenvedélyesen tervezgető prímások egykor a Magyar Siont ábrázolták ki... ma otthonos tájkép néz rám, meghitten, mosolyogva, verandám üvegkockáin át, friss színekkel, mint egy rajzhálós karton. Szent István székhelye iparkodó, messziről füstölgő bányavároskák közt pilledten őrzi pompáját s szegénységét. Tekintetem kéjjel csúszkál a csillogó Dunán, a méltóságos kanonokházaktól a Csitri szigetek ősvadonáig" - olvashatjuk Babits Mihály szavait a Szent István városa című írásában.

 

 

Az első esztergomi látogatás, a királyi város és az azt körülölelő táj, örökre elrabolta a költő, író, műfordító lelkét, 1924 után rendre itt töltötte a nyarakat. Szoros barátságok kötődtek közte és az esztergomiak között, és egy csodás pénzszaporítás révén Babits Mihály feleségével, a szintén írónő Tanner Ilonával, itt rendezte be második otthonukat az esztergomi Előhegyen. Az eredetileg szoba-konyhás házikót évről évre bővítették, újabb helyiségeket toldottak hozzá - ahogy Arany Jánostól idézi Babits: „Nem is úgy épült, hogy századokig álljon, csak múló tanyául, mint a fecskefészek.” A kezdeti, világtól elzárt, szőlőtőkékkel körülvett parasztházból a gondos kezek otthonos fecskefészket, majd kényelmes nyári menedéket hoztak létre a család számára, ahová idillt, vadont és édent álmodtak, és ami hamarosan írók, költők, festők, színészek állandó nyári törzshelye lett.

 

 

A verandáról pedig pompás kilátás nyílik a Várhegyre, a Bazilikára, a Dunára és „a verandának van egy tágas fehér fala, ami egy nagy autogram album” (Nagy Endre) ahol a Babits-ház vendégei: a kor tekintélyes írói, költői, irodalmárai, művészei örökítették meg nevüket. A világvégi kis nyaralóból irodalmi világítótorony és művészek alkotóháza lett. Babits Mihály tizenhárom nyarat töltött itt – az utolsókat már rohamosan romló egészségi állapotával, súlyosodó betegségével küszködve. Közel félszáz költeményének ihlető helye az az esztergomi nyaraló és az a panoráma volt, ami 2017. április 1-től újra látogatható és a mai napig a 20-as évekbe repíti vissza a látogatókat.

 

 

„ ...Most egy kis kulipintyót vettem egy könyvem árán, amiből Ilonka, Lili példáján lelkesülve, kertgazdaságot akar csinálni, s ezzel könnyíteni legalább nyári megélhetésünkön. Az első héten kidül egy fal, képzelheted milyen izgalom. Pénzhajsza, építtetés stb...” Babits Mihály levél részlet 1924. június 16.

Tárlatvezetésre, múzeumpedagógiai foglalkozásokra a szokásos módon a 06-33-500-175-ös telefonszámon lehet bejelentkezni. További információt a nyitva tartásról, jegyárakról a honlapon!

Megújult a MNM Balassa Bálint Múzeuma Esztergomban

LÁTVÁNYTÁR

Nem a Duna Múzeum az egyetlen közgyűjtemény Esztergomban, amely látványraktárral büszkélkedhet.

2015. február 02. Dr. Tari Edit

Kihagyhatatlan múzeumpedagógiai foglalkozások

Múzeumpedagógiai Nívódíj 2010

A Múzeumpedagógiai Nívódíjak átadása idén sem maradt el, 2010. szeptember 27-én a Múzeumok Őszi Éjszakájának székesfehérvári hivatalos nyitóeseményén ország-világ megtudhatta, melyik intézmény viszi haza a...

2010. október 10. Magyar Múzeumok Online

Cinkos, aki néma

Berlin 1933 - Út a diktatúrába

Vannak társadalmak, amelyek felismerték, hogy a közös jövő egyik legfontosabb záloga a múlttal való kérlelhetetlen szembenézés. Németország és fővárosa egy szomorú emlékév kapcsán újra példát mutat...

2013. február 02. Hermann Veronika
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...