Hét utolsó szó

PROGRAMAJÁNLÓ

Nádler István festményeivel és Esterházy Péter szövegével mutatják be Joseph Haydn A Megváltó utolsó hét szava a keresztfán című művét április 9-én a Kiscelli Múzeum Templomterében.

Magyar Múzeumok Online 2017-04-07 07:01
Cikk küldése e-mail:

 

Haydn/Esterházy/Nádler

KONCERT

 

Hét utolsó szó

Haydn/Esterházy/Nádler

A Budapest Sound Collective produkciója

 

Időpont: 2017. április 9. vasárnap, 19 óra

Helyszín: Kiscelli Múzeum Templomtér

 

Dubóczky Gergely kezdeményezése nyomán és vezényletével a Budapest Sound Collective előadásában került sor arra az ősbemutatóra (2014), amelyen Haydn A Megváltó hét szava a keresztfán című darabját Esterházy Péter hét betétszövegével adták elő.

Nádler Istvánt Haydn műve vizuálisan régóta foglalkoztatta. A téma egyetemes volta és annak belső törvényszerűségei vezették arra a felismerésre, hogy a képi, formai gondolkodásnak is ezt kell követnie. A hét szót tanításként értelmezve dolgozta fel, amelyben az én belső fejlődése során a hét szó erejét megértve stációkon keresztül halad, míg eljut arra a szintre, ahol külső segítség nélkül is kapcsolatot tud találni az örök, az egyetemes mező terét kitöltő, mindenható erővel. A tanítás hét szava felekezetektől és vallástól függetlenül minden ember számára lehetőség. Lehetőség arra, hogy istenkép és istenhit nélkül transzcendencia-élményben legyen része.

2017. április 9-én a darab tartalmához kiváló keretet adó Templomtérben a Dubóczky Gergely vezette Budapest Sound Collective Kerekes Éva és Mácsai Pál közreműködésével ismét előadja Joseph Haydn művét Esterházy Péter szövegével. A mű inspirációjára született Nádler István hét festményből álló sorozata, melyeket – a zene, szöveg és kép egységét megteremtve – a hangverseny alatt láthatnak a nézők.

 

 

KIÁLLÍTÁS

Hét utolsó szó

Hommage à Esterházy Péter

Nádler István kiállítása

 

Időpont: 2017. április 11–23.

Helyszín: Kiscelli Múzeum Templomtér

 

Nádler Istvánt Haydn A Megváltó hét szava a keresztfán című műve vizuálisan régóta foglalkoztatta. Elemi hatással volt rá, amikor 2015-ben Fischer Iván lakásszínházában hallotta Haydn darabját Esterházy Péter hét betétszövegével kiegészítve.

Nádler István 2016 végére elkészítette hét festményből álló sorozatát, amelyet 2017. április 11 és április 23. között a Kiscelli Múzeum Templomterében mutat be.

2017. április 23-án délután 3-kor Nádler István tárlatvezetést tart a kiállításban

Népzene, költészet és Arany János

ARANY-EMLÉKÉV

Programajánló április 6-ra és április 11-re, a Petőfi Irodalmi és a Nemzeti Múzeumba

2017. április 04. Magyar Múzeumok Online

Ne félj, ismerd meg!

ELŐADÁS-SOROZAT

Négy részes előadás-sorozat indul természettudományos tévhitek eloszlatására, kézbe vehető gyűjteményi példányokkal a Természettudományi Múzeumban április 6-án.

2017. április 04. Magyar Múzeumok Online

Baselitz. Az újrajátszott múlt

KIÁLLÍTÁS

2017. április 1-jétől az egyik legismertebb és legkeresettebb kortárs német képzőművész, Georg Baselitz műveiből látható kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában.

2017. március 03. Magyar Múzeumok Online
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...