Forradalmi programok országszerte

MÁRCIUS 15.

A nemzeti ünnepen a múzeumok is 1848 márciusát idézik rendezvényekkel, kiállításokkal, különleges műtárgyakkal.

Magyar Múzeumok Online 2017-03-14 13:55
Cikk küldése e-mail:

Budapest

A Hadtörténeti Múzeumban egész nap családi programok várják az ünneplőket. Lesznek kézműves foglalkozások, játékkatona-festés, fémkatona-öntés, fafaragás, kerámiázás, ékszerkészítés, népi ügyességi játékok. Bemutatót tartanak a hagyományőrzők és a Magyar Szablyavívó Iskola is. Délelőtt 11 órakor a Kákics Együttes lép fel, majd délután a Honvéd Művészegyüttes Táncházával várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt. A nemzeti ünnep napján déltől Vivat Hussar! címmel múzeumpedagógiai foglalkozás, majd 15 órától A szabadságharc fegyverei és harcászata címmel fegyverbemutató is lesz.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban Barabás Miklós híres Petőfi Sándorról készült portréját is megtekinthetik az érdeklődők március 15-én. Barabás Miklós tusrajza kiemelkedő jelentőségű a Petőfi-portrék sorában, hiszen az utókor jórészt az itt megörökített Petőfi-arcot hagyományozta tovább, e kép alapján készült számos korabeli metszet és későbbi változat. Barabás 1846 nyarán Petőfi Összes költeményei első kiadásához rajzolta le a költőt.

A tusrajz az 1900-as évek elején Ernst Lajos gyűjteményének becses darabjaként a Petőfi Házban került kiállításra. Ekkor kapta különleges, eredetileg szentképhez készült, Ave Maria feliratú aranyozott reneszánsz fakeretét. Ernst halála után hosszú időre nyoma veszett, csak 2011-ben került elő újra. Akkori tulajdonosától a Magyar Nemzeti Bank megvásárolta és a PIM-ben helyezte tartós letétbe. A kép kalandos történetéről a nemzeti ünnepen E. Csorba Csilla művészettörténész tart előadást.

Délben a múzeum udvarán álló Petőfi-szobornál tartanak megemlékezést. A PIM állandó Petőfi-kiállítását Asztalos Emese és Kalla Zsuzsa irodalomtörténészek vezetésével ismerhetik meg az érdeklődők, míg az Írói fogások - terítéken az irodalom című tárlatot Szilágyi Judit kurátor mutatja be. A családokat játékos feladatokkal, nemzeti szalagos hajfonat-készítéssel és kézműves programokkal várják, valamint ki lehet próbálni Landerer és Heckenast nyomdagépét, amelyen a forradalom 12 pontját nyomtathatták 1848. március 15-én.
Késő délután Petőfi és Arany barátságába nyújt betekintést a Szabadság, szerelem - Levelek, felolvasva című műsor. A két költő levelezése nem csupán személyes kapcsolatukat dokumentálja, hanem naplószerűen tudósít mindkét klasszikus életének eseményeiről a magyar történelem egyik legizgalmasabb korszakából. A Mohácsi Szilvia által válogatott leveleket Fenyő Iván és Balázs Zoltán olvassák fel, a rendező Seres Tamás.

A hivatalos állami ünnepséget követően, 14 órától megnyitja kapuit a látogatók előtt a Nemzeti Múzeum is. Március 15. alkalmából először mutatják be a Kossuth Lajosról 1852-ben készült dagerrotípiát. A szabadságharc vezetőjét közelről és csaknem teljesen szemből ábrázoló felvétel segítségével a látogatók szinte egyenesen Kossuth szemébe nézhetnek. A kivételes műtárgyat a Magyar Nemzeti Bank vásárolta meg az Értéktár Program keretében és helyezte el letétben a múzeumban. A felvételt csupán rövid időszakokra állítja ki a múzeum, mivel az ezüstözött rézlemezre készült dagerrotípia fényre, hőre és a páratartalom változásra is rendkívül érzékeny. Most a látogatók március 15-től április 2-ig tekinthetik meg a politikust ábrázoló tizenegyszer nyolc centiméteres dagerrotípiát, amely valószínűleg sztereofelvételként készült, vagyis egy térhatású kép egyik fele lehetett.

A nemzeti ünnep alkalmából állítják ki a márciusi ifjak egyike, Oroszhegyi Józsa emlékpoharát is. A hadiorvos által a fogságban faragott műtárgy a család magánadományozása útján került a múzeumhoz. A székely származású orvos 1848-ban egyike volt a legaktívabb márciusi ifjaknak, részt vett a szabadságharc küzdelmeiben. A világosi fegyverletétel után két évig bujkált, miközben halálra ítélték távollétében. Végül 10 év vasban letöltendő fogságra ítélték a josephstadti várbörtönben. Öt év után szabadult közkegyelemmel, majd folytatta orvosi tanulmányait, szakírói és publicisztikai tevékenységét.

Szentendre

A szentendrei Skanzenbe a nemzeti ünnepen bátor ifjú huszárjelölteket várnak, akik Huszár levélért cserébe igazi huszárpróbának vethetik alá magukat. A huszártáborban lesz lovas díszbemutató és huszárkiképzés, de a közös kard- és csákókészítés sem marad el. A lányok, asszonyok monogramos keszkenőt hímezhetnek a hadba vonulóknak vagy pártát készíthetnek maguknak.

 

Tiszadob

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc magyarországi és európai következményeit bemutató új időszaki kiállítással, kardvívó bemutatóval és filmvetítéssel várják az érdeklődőket március 15-én a tiszadobi Andrássy-kastélyban.

A nemzeti ünnepen délelőtt 10 órától először a gyerekek vehetik birtokban a nemrégiben teljesen felújított történelmi kastélyt, az itt megnyíló játszóházban kokárdát, huszárcsákót, pártát és zászlót készíthetnek. Délután egy órakor nyílik meg az Unokáink leborulnak című kiállítás, amely az 1848-49-es forradalom és szabadságharc európai és magyarországi következményeit foglalja össze. A nyíregyházi Jósa András Múzeum anyagából készült tárlat tizenhat tablón dolgozza fel a szabadságharc utáni eseményeket. A megnyitót követően a Simonyi Óbester Magyar Szablyavívó Iskola bemutatóját láthatják az érdeklődők, majd A szép akasztott című dokumentumfilm vetítése következik. A Lakatos Iván által rendezett alkotás Gróf Andrássy Gyula különösen gazdag életútját mutatja be.

 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...