Mini Textúra 2017

PROGRAMAJÁNLÓ

Összművészeti gyermekprogramok a Nemzeti Galériában most szombattól kezdődően, benne képzőművészetet, kortárs irodalom, színház, és zene.

Magyar Múzeumok Online 2017-03-09 08:01
Cikk küldése e-mail:

 

A nagysikerű Textúra előadássorozat nyomán - ahol képzőművészet, kortárs szépirodalom és színház találkozik - a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria 2017 tavaszán hiánypótló jelleggel indítja útjára összművészeti sorozatának gyerekverzióját Mini Textúra címmel.

Az alapkoncepció hasonló a felnőtt előadássorozathoz, adaptálva a kisiskolás közönségre: népszerű kortárs meseírók írtak négy történetet, amelyeket a Galéria gyűjteményében található négy műtárgy inspirált. A Pagony-szerzők szövegei tökéletes összhangot alkotnak a gyerekek számára nehezebben befogadható képzőművészeti alkotásokkal. A jelenetek a múzeum egyik különálló - időszaki kiállítások rendezésére szolgáló - teremsorában elevenednek meg négy fiatal bábrendező elképzelésében, s a Budapest Bábszínház művészeinek előadásában. A négy jelenet egyidőben zajlik, az előadások végeztével a gyerekközönség egy játékos térkép alapján átvonul egyik helyszínről a másikra. A program után játékos foglalkozás várja a gyerekeket s szüleikkel együtt felfedezhetik a Galéria kiállítótereit, s egy rövid - ajándékkal jutalmazott - nyomozás után találkozhatnak a történeteket inspiráló eredeti műtárgyakkal is.

 

A Mini Textúra célja, hogy a bábszínházi formanyelv segítségével a négy mesében feltárja a festményekben rejlő történeteket, a gyerekekkel megszerettessék a képzőművészeti alkotásokat, utat mutatva azok értelmezéséhez, egyúttal megkedveltessék velük a múzeumba járást is. 
A Mini Textúra kiállítóterében az egyes jelenetek között sétálva az elmúlt tizenöt év legfontosabb bábtervezőinek (Bagossy Levente, Boráros Szilárd, Fekete Dóra, Grosschmid Erik, Hoffer Károly és Jaroslav Milfajt) a munkáiból láthatók installációk. A Budapest Bábszínház – Közép-Európa legnagyobb bábszínházaként – mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az előadásaiban szereplő bábok és tárgyak képzőművészeti szempontból is újszerűek, izgalmasak legyenek. Miközben őrzik és továbbviszik a hagyományt, állandó törekvésük, hogy a műfaj vizuálisan is megújuljon, reflektáljon az újabb és újabb bábszínházi irányzatokra. 

A Mini Textúra 2017 a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria, a Budapest Bábszínház, valamint a Pozsonyi Pagony kiadó együttműködésében jött létre.  Mindhárom partner elhivatott abban, hogy a felnövekvő generációk kulturális/művészeti ismereteit gazdagítsa, a különféle művészeti ágakat, műfajokat minél korábban megismertesse velük.

A Mini Textúra előadását a 7-12 éves kisiskolásoknak ajánljuk. Az előadás teljes hossza kb. 60 perc, az azt követő szabadon választható programrész kb. 40-60 percig tart.

 

Írók / képzőművészeti alkotások / rendezők:

Tasnádi István - Jeli Viktória / Bogdány Jakab: Gyümölcsök madarakkal és tengerimalaccal 1710. / Szenteczki Zita

Kertész Erzsi / Bortnyik Sándor: Zöld szamár, 1924. / Szilágyi Bálint

Berg Judit / Gadányi Jenő: Fantasztikus táj, 1948. / Varsányi Péter

Dániel András / Bernáth Aurél: Riviéra, 1926-27. / Bercsényi Péter

 

Az előadások dátumai:

  1. március 11. szombat (11.00/15.00)
  2. március 18. szombat (11.00/15.00)
  3. március 25. szombat (11.00/15.00)
  4. április 1. szombat (11.00/15.00)
  5. április 8. szombat (11.00/15.00)
  6. április 22. szombat (11.00/15.00)

Jegyár egységesen: 1900 Ft

Jegyek korlátozott számban kaphatók, illetve a Magyar Nemzeti Galéria jegypénztárában (NY: K-V 10.00-17.00).

 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
 
Utolsó felvonás. IV. Károly király koronázása – 1916 a Magyar Nemzeti Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...