Dornyay Béla hátizsákja

MÚZEUMPEDAGÓGIA

Elindult a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Utazó múzeum programsorozata.

Magyar Múzeumok Online 2017-03-06 09:56
Cikk küldése e-mail:

 

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata járásszékhely múzeumok szakmai programjainak megvalósítására nyert támogatást. „Dornyay Béla hátizsákja” címmel a múzeum által kidolgozott program a járás településeihez kötődő kulturális örökség hozzáférhetővé tételére és a területi egyenlőtlenség felszámolására irányul. Az iskolai és óvodai utazó kiállítások és foglalkozássorozatok célja a múzeum és a Bányászati Kiállítóhely gyűjteményeinek, állandó kiállításainak megismertetése és népszerűsítése, olyan foglalkozássorozat keretében, amely kapcsolódik a köznevelési intézmények alaptantervéhez és a szaktárgyak tanmenetéhez is. Mátraszele, Kazár, Karancsalja stb. iskoláiba, óvodáiba mennek el a múzeum dolgozói, s mutatják be az intézmény gyűjteményét.

A február elején indult Utazó múzeum keretében Kovácsné Kis-Simon Éva és Bibók Beáta tartott foglalkozást a Salgótarján Összevont Óvoda Mackóvár Központi Óvodában, a Somoskőújfalui Gesztenyekert Óvodában és a Dr. Krepuska Géza Általános Iskolában. A „Régi játékaink” című óra keretében az óvodások a múzeum helytörténeti gyűjteményében lévő régi játékokat ismerhették meg, s hasonlíthatták össze a sajátjaikkal. A foglalkozás segíti az anyagok, színek, formák felismerését, beazonosítását, a csoportos tevékenységeket és a kommunikációs képességek fejlődését is, azaz a közös tanulást, a közös játékot. Az Üvegváros - Öblösüveggyár történeti és üvegművészeti tanulmányi raktár anyagára építkezve betekintést nyernek az üveg felhasználási lehetőségeibe.

 


 

 

Az eddigi tapasztalatok szerint nagy sikere van a rendezvénynek. Pozitív visszajelzés érkezett mind a diákok, óvodások, mind a pedagógusok részéről. Ez köszönhető egyrészt annak, hogy a múzeum „házhoz megy”, s olyanok is részt tudtak venni, akik egyébként nem jutnának el a múzeumba, másrészt a foglalkozások témája a tananyagba illeszthető.

A további programjaink között szerepel a Bányamanó képzés, melynek a végén a gyerekeket oklevéllel jutalmazzuk. A Mihályfi-gyűjtemény festményei alapján megismerhetik a színek és a formák világát, a „Mi sül ki ebből?” című foglalkozás a helytörténeti gyűjtemény tűzhelygyári anyagára épül. A foglakozás középpontjában a tűz és a tűzhelygyár múlt században gyártott termékei állnak. A program közös festéssel zárul, ahol a gyerekek kipróbálhatják a hőre puffadó festék használatát. De számos más témát is kínál a múzeum a gyerekek részére.

A tematikához készült egy múzeumot bemutató film, amit a gyerekek figyelmesen és kíváncsian néznek végig.

A program 2017. december 15-én zárul, összesen 73 foglalkozással.

Nézz a koronázási ünnepség mögé!

KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉSEK

Élőben az élő múzeumból: Királykoronázás. Kerekasztal-beszélgetések a Magyar Nemzeti Múzeum Utolsó felvonás – IV. Károly koronázása – 1916 című időszaki kiállításában március 1-jén és...

2017. február 02. Magyar Nemzeti Múzeum

Őshüllők Kecskeméten

SOROZAT

A Ráday Múzeum nagy sikerű előadás-sorozata - az Ásványokról kicsiknek és nagyoknak – következő programját az őslényeknek és közülük is hangsúlyosan a dinoszauruszoknak szenteli.

2017. február 02. Magyar Múzeumok Online

Egyedülálló fegyver-látványraktár a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban

FEGYVEREK

Megújuló kiállításokkal, új időszaki kiállításokkal és a fegyver-látványraktár megnyitásával is készül a ma újranyitó Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum...

2017. február 02. MTI
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
 
Utolsó felvonás. IV. Károly király koronázása – 1916 a Magyar Nemzeti Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...