©2011 magyarmuzeumok.hu Minden jog fenntartva.

Pulszky FIAT a Múzeumok Majálisán


2016-ban a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület is a látogatók és a szakma rendelkezésére áll. Nem is akár hogyan!

Szerző: Magyar Múzeumok Online | Forrás: | 2016-05-20 07:23:26

Idén újra dübörög a Múzeumok Majálisa szekere. A rendezvény nemcsak Budapest egyik legnépszerűbb helyén biztosít bemutatkozási lehetőséget a magyarországi múzeumok számára, hanem igen széles szakmai és közönségprogramokkal várja a látogatókat. Többek között itt kerülnek átadásra az év múzeuma és év kiállítása díjak. Az elmúlt évekkel ellentétben 2016-ban a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület is a látogatók és a szakma rendelkezésére áll.

A magyarországi múzeumok szakmai és érdekvédelmi egyesületének ifjúsági tagozata több éves szunnyadó álmából újraéledt. Programjuk fókuszában az elhivatottság, és a múzeumok jövőjéért érzett felelősségvállalás áll. A 40 év alatti, múzeumokban dolgozó kollégák éves programjukban fontos elemként emelték ki, hogy a múzeumok társadalmi megítélését meg kell változtatni. Nem szabad, hogy az emberek egy gondolat erejéig is, úgy vélekedjenek a tárgyi, szellemi és épített örökségünket bemutató intézményekről, mint szigorú tudományos központokról.

A társadalmi múzeum, a nyitott múzeum nemcsak fenntartói, vagy egyéni elvárás. Az intézmények beékelődése a kortárs művészetbe, a kortárs társadalom igényeihez történő illeszkedés kötelesség, annak érdekében, hogy egy helyből, a „A JÓ HELY” legyen a múzeum!

A fiatal, kreatív, elhivatott és tettre kész csapat – a Pulszky FIAT – nagy dobásra készül! Ennek első állomása a Múzeumok Majálisa. A Pulszky sátor május 21. és 22-én, reggel 9-től, 18 óráig várja az érdeklődőket elsősorban játékkal, amit csak megfűszerez a szakmaiság. Az új köntösben felbukkanó Társaság játékos restaurálással készül illetve rajzfallal, ahol kicsik és nagyok múzeumképére kíváncsiak. Újra a látogatók felé fordulva akarják feltérképezni, mennyire helyénvaló és elvárt egy látogatói felmérés a magyar társadalom múzeumképéről. Nem újabb kérdőív, csak beszélgetés, illetve egy videóval lebbentik fel a fátylat arról, mit csinálnak a „földönkívülieknek” hitt muzeológusok, múzeumpedagógusok vagy restaurátorok az intézményeikben, vagy éppen hogyan vélekednek erről mások.

A szakmai programok sorába, a Pagoda sátorban fognak bekapcsolódni. A kerekasztal-beszélgetésen, három különböző területről érkező múzeumi kolléga mutatja be, miben lehet a múzeumok társadalmi kitörése. A moderátor Aranyos Sándor, a beszélgetőpartnerek pedig Népessy Noémi (Óbudai Múzeum), Turcsányiné Kesik Gabriella (Magyar Nemzeti Múzeum), Kónya Béla (Ludwig Múzeum). A téma a nyitott múzeum. A fogalmat ugyanis sokféleképpen értelmezhetjük: elvárásként, kötelességkén, lehetőségként vagy szükséges pluszként.

Mindenkit vár a Pulszky Egyesület ifjúsági tagozata a Pulszky FIAT a Múzeumok Majálisán.

Kapcsolódó cikkek:
Pulszky - túl a múzeumon
Pulszky Károly sírja
Majális a Múzeumkertben 21. alkalommal!

Cimkék:

    Muzeumok.hu Rss betöltése...