Pulszky FIAT a Múzeumok Majálisán

PROGRAMAJÁNLÓ

2016-ban a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület is a látogatók és a szakma rendelkezésére áll. Nem is akár hogyan!

Magyar Múzeumok Online 2016-05-20 07:23
Cikk küldése e-mail:

Idén újra dübörög a Múzeumok Majálisa szekere. A rendezvény nemcsak Budapest egyik legnépszerűbb helyén biztosít bemutatkozási lehetőséget a magyarországi múzeumok számára, hanem igen széles szakmai és közönségprogramokkal várja a látogatókat. Többek között itt kerülnek átadásra az év múzeuma és év kiállítása díjak. Az elmúlt évekkel ellentétben 2016-ban a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület is a látogatók és a szakma rendelkezésére áll.

A magyarországi múzeumok szakmai és érdekvédelmi egyesületének ifjúsági tagozata több éves szunnyadó álmából újraéledt. Programjuk fókuszában az elhivatottság, és a múzeumok jövőjéért érzett felelősségvállalás áll. A 40 év alatti, múzeumokban dolgozó kollégák éves programjukban fontos elemként emelték ki, hogy a múzeumok társadalmi megítélését meg kell változtatni. Nem szabad, hogy az emberek egy gondolat erejéig is, úgy vélekedjenek a tárgyi, szellemi és épített örökségünket bemutató intézményekről, mint szigorú tudományos központokról.

A társadalmi múzeum, a nyitott múzeum nemcsak fenntartói, vagy egyéni elvárás. Az intézmények beékelődése a kortárs művészetbe, a kortárs társadalom igényeihez történő illeszkedés kötelesség, annak érdekében, hogy egy helyből, a „A JÓ HELY” legyen a múzeum!

A fiatal, kreatív, elhivatott és tettre kész csapat – a Pulszky FIAT – nagy dobásra készül! Ennek első állomása a Múzeumok Majálisa. A Pulszky sátor május 21. és 22-én, reggel 9-től, 18 óráig várja az érdeklődőket elsősorban játékkal, amit csak megfűszerez a szakmaiság. Az új köntösben felbukkanó Társaság játékos restaurálással készül illetve rajzfallal, ahol kicsik és nagyok múzeumképére kíváncsiak. Újra a látogatók felé fordulva akarják feltérképezni, mennyire helyénvaló és elvárt egy látogatói felmérés a magyar társadalom múzeumképéről. Nem újabb kérdőív, csak beszélgetés, illetve egy videóval lebbentik fel a fátylat arról, mit csinálnak a „földönkívülieknek” hitt muzeológusok, múzeumpedagógusok vagy restaurátorok az intézményeikben, vagy éppen hogyan vélekednek erről mások.

A szakmai programok sorába, a Pagoda sátorban fognak bekapcsolódni. A kerekasztal-beszélgetésen, három különböző területről érkező múzeumi kolléga mutatja be, miben lehet a múzeumok társadalmi kitörése. A moderátor Aranyos Sándor, a beszélgetőpartnerek pedig Népessy Noémi (Óbudai Múzeum), Turcsányiné Kesik Gabriella (Magyar Nemzeti Múzeum), Kónya Béla (Ludwig Múzeum). A téma a nyitott múzeum. A fogalmat ugyanis sokféleképpen értelmezhetjük: elvárásként, kötelességkén, lehetőségként vagy szükséges pluszként.

Mindenkit vár a Pulszky Egyesület ifjúsági tagozata a Pulszky FIAT a Múzeumok Majálisán.

Pulszky - túl a múzeumon

Pulszky Ferenc emléktábla Szécsényben

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület névadóiról, Ferencről és Károlyról csak ritkán áll módunkban mesélni. Most megragadjuk az alkalmat!

2011. október 10. Kazareczki Noémi

Pulszky Károly sírja

LEVÉLVÁLTÁS

2013 márciusában kezdetét vette egy levelezés, több elkötelezett szereplővel. A téma, amiről írtunk egymásnak, Pulszky Károly sírja, annak felújítása volt.

2013. június 06. Deme Péter

Majális a Múzeumkertben 21. alkalommal!

MÚZEUMOK MAJÁLISA

Május 21–22-én a Múzeumkertben a Magyar Nemzeti Múzeum 21. alkalommal rendezi meg a Múzeumok Majálisát. Tied a kert!

2016. május 05. Magyar Múzeumok Online
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...