Majális a Múzeumkertben 21. alkalommal!

MÚZEUMOK MAJÁLISA

Május 21–22-én a Múzeumkertben a Magyar Nemzeti Múzeum 21. alkalommal rendezi meg a Múzeumok Majálisát. Tied a kert!

Magyar Múzeumok Online 2016-05-18 14:02
Cikk küldése e-mail:

Ez a 40 ezer látogatót vonzó, egyedülálló kulturális fesztivál több mint 120 hazai múzeumnak nyújt lehetőséget a bemutatkozásra, programkínálatuk ismertetésére. Az MNM a régvolt 19. századi majálisok szellemét, atmoszféráját idézi meg, elmerülve az elegancia, az illúziók, és a jelmezbálok világában. Felnőtt és gyerekprogramok, előadások, koncertek, meglepetés produkciók színesítik a programkínálatot, szombaton itt osztják ki a múzeumi szakma rangos elismeréseit, az Év múzeuma- és az Év kiállítása-díjakat. A Majális idén is kapcsolódik az ICOM Múzeumi Világnapjához, melynek 2016-os jelszava: Múzeumok és kultúrtájak. Május 21-én, a Múzeumok Európai Éjszakájának napján, a Szabad szemmel – Fotó Hemző című kiállítás finisszázsán az MNM este 10 óráig várja az érdeklődőket. Az idén velünk majálisozik a Talamba Ütőegyüttes, Váczi Eszter &Quartet, a Budapesti Operettszínház művészei, a Canarro, a Baltazár Színház Varga Klárival és Müller Péter Sziámival, a Nemadomfel, a Villon-trio, a Katáng, a Veronaki és még sokan mások.


 

 

A Múzeumok Majálisa az elmúlt húsz év és az elmúlt három év újításai nyomán olyan rendezvénnyé, brand-dé érett, amelynek segítségével maga a múzeumügy valamint a minisztériumi és az ágazati szakpolitikai célok is egymást erősítve, mással össze nem hasonlítható promóciós erővel tudnak megjelenni a közgyűjtemények legnagyobb ünnepén.

A magyar múzeumi világ idén 21. alkalommal rendezik meg ezt az egyedülálló fesztivált, amelyhez hasonlót sehol a világon nem tartanak, és ami lehetőséget nyújt több mint 120 múzeum bemutatkozására, programkínálatuk ismertetésére, kreativitásuk bizonyítására és a múzeumok közti szakmai eszmecserére. A múzeumok egyszerre biztosítják a sokcsatornás és rendkívül sokrétű, igényes szórakozást és az értékes ismeretszerzést.

A Majális, 1996 óta folyamatosan, így az idén is kapcsolódik az ICOM Múzeumi Világnapjához, melynek jelszava: Múzeumok és kultúrtájak. Ez a jelmondat arra hívja fel a figyelmet, hogy a múzeumok ma regionálisan az értékmentő kulturális-oktatói-szórakoztató feladatok legteljesebb ellátását végzik el. A természeti és az emberi tevékenység által állandóan változó kultúrtájakért– egyénileg és közösségként is – egyformán felelősek vagyunk. A kulturális és a természeti értékek megőrzése, a régmúlt materiális és eszmei örökségének minél érzékletesebb, sokrétűbb bemutatása mindinkább a múzeumok feladatává is vált az elmúlt évtizedekben. A 2016-os Majálison éppen ezért a társasági kultúra, a kultúra társaságformáló erejét hangsúlyozzuk.

Mint minden évben, a rendezvény most is méltó helyet biztosít a múzeumi szakma egyik legrangosabb eseményének, az Év múzeuma-díj és az Év kiállítása-díj átadásának. Ennek ünnepélyes helyszíne az MNM Díszterme. A díjátadót a nyertesek rövid bemutatkozása követi, majd egy hosszabb, a látogatókat is tájékoztató, részletesebb ismertetésre az Élő MúzeumCafé-beszélgetés keretében kínálkozik lehetőség, május 21-én 16 órakor a Múzeumkertben felállított pagoda-sátorban.

Az MNM az idén különös figyelmet fordít a múzeumi szakemberek baráti találkozásának lehetőségére, a szakmai előadások, kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutatók számára. A látogatók közé viszi ennek helyszínét, ezt a múzeumi társasági sarkot: Múzeumi-Pagoda néven. A rendezők célja minél több látogatót bevonzani ezekre a programokra, interaktív módon bekapcsolni őket a beszélgetésekbe, kérdésfeltevésekre biztassa őket.

A huszadik századi magyar fotográfia egyik legfontosabb alkotója – a három éve elhunyt Hemző Károly (1928–2012) – életmű-tárlata látható 2015. decembere óta a Magyar Nemzeti Múzeumban. A tárlat átfogó képet ad az utóbbi évtizedekben gasztrofotósként milliók által kedvelt művészről, bemutatja mint eredeti sport- és városfotóst, vérbeli riportert, lírai tájképábrázolót, valamint a lovas képek megújítóját is. A 700 m2-en felvonultatott több mint 200 fotó vintage-kópiák és eredeti negatívról készített nagyítások, jelentős részben fekete-fehérben. Az idei majális egybe esik a Szabad szemmel – Fotó Hemző című kiállítás finisszázsával. A két napon szubjektív és kurátori tárlatvezetésekkel, programokkal, mini-koncertekkel, kerekasztal-beszélgetéssel zárjuk az időszaki kiállítást.

 

 

Idén az eddigieknél is több múzeum és kulturális intézmény jelentkezett, hogy bizonyítsa, a Múzeumok Majálisa egy izgalmas hely, tökéletes szórakozás minden korosztálynak. Először mutatkozik be a Majálison többek között a Várkertbazár, az Országgyűlési Múzeum, a Deák 17 Galéria, a Holokauszt Emlékközpont, a Művészetek Háza, a Szász Endre életművét Gondozó Közhasznú Egyesület, a Természet Háza Látogatóközpont. A határon túlról, Ausztriából is érkezik „majálisozó” intézet: a Carnuntum Archeológiai Park.

Az MNM évek óta, folyamatos jó kapcsolatot ápol a civil szervezetekkel, és folyamatosan bővíti is ezeknek a sorát. A Civil-negyedben idén 15 kulturális-közösségi, szociális, környezetvédelmi, hagyományőrző szervezet munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, különféle interaktív programok és játékok segítségével.

Az MNM emellett – házigazdaként - az erre a rendezvényre kialakított Élő Múzeum-programmal, a Rotundában berendezett 19. századi szalonnal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal készül a rendezvényre. A Díszteremben, szorosan kapcsolódva az ICOM-jelmondathoz, május 22-én a Kárpát-medence csodaszép templomairól készült filmeket vetítenek. A múzeum több emeletén csodálhatják meg a látogatók a Jelky András Szakközépiskola diákjainak papírjelmez ruháit. A Múzeumkertben: Selfizz/fényképezkedj! – Fotó-pont várja a fiatalokat.

Szombaton, a színpadon bulizik a gyerekekkel a Veronaki, lesz divatbemutató, élőképverseny, öt órától táncolhatnak a Canarro! Gipsy swing zenéjére, este a Talamba Ütőegyüttes (Hungary’s GotTalent döntős), majd a főlépcsőn DJ Panda biztosítja a jó hangulatot késő estig.

Vasárnap délelőtt a Katáng játszik a gyerekeknek tarkabarka dalokat, majd délután a Baltazár Színház Varga Klárival és Müller Péter Sziámival, a Villon-trió és a Nemadomfel ad koncertet. A Csárdáskirálynő című operett 100. évfordulójára a Budapesti Operettszínház művészei készülnek az operett legszebb dalaival, a Majálist a Váczi Eszter & Quartet zárja.

A programok részletesen a rendezvény weboldalán!

Kik nyerhetik el „Az Év múzeuma 2015” címet?

DÍJ

Érdekes részletek az "Az év múzeuma 2015" pályázatról, amelyet idén is a Múzeumok Majálisán adnak át.

2016. március 03. Zomborka Márta

Az idei esélyesek

AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2015

Célunk, hogy az évente adományozott díjjal elismerjük a legeredetibb, magas színvonalon megvalósított állandó vagy időszaki kiállítást, egyben jó példát mutatva a korszerű kiállítási kommunikációra, és...

2016. április 04. Vásárhelyi Tamás

Fotó Hemző

KIÁLLÍTÁS

Hemző Károly életművéről átfogó képet nyújtó, a közönség által korábban nem láthatott fotókat is felvonultató fényképkiállítást nyitottak meg csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeumban.

2015. december 12. MTI
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
 
Utolsó felvonás. IV. Károly király koronázása – 1916 a Magyar Nemzeti Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...