Így wellnesseztek az ókorban

KIÁLLÍTÁSAJÁNLÓ

Már csak néhány nap, és megtudhatod, hogyan pancsoltak a rómaiak, mi is történt pontosan a romjaiban ma is felfedezhető aquincumi fürdőkben.

Magyar Múzeumok Online 2015-11-13 11:15
Cikk küldése e-mail:

„(A víz) ugyanis nélkülözhetetlen az élethez, az élet örömeihez és a mindennapi szükségletekhez.” írta Vitruvius 2000 évvel ezelőtt. Ezzel a mondattal összefoglalta mindazt, amit a víz a rómaiaknak jelentett. Ebbe tartozik a „római fürdő”, az épülettípus, amit a rómaiak teremtettek meg, valamint a „fürdőkultúra”, amit a rómaiak adtak a világnak. Így volt ez minden bizonnyal a vizekben gazdag Aquincumban is. Mindebből csak kövek, téglák, habarcs, fém- és kerámiatöredékek maradtak ránk, de ha segítségül hívjuk az ókori szemtanúkat, mindez megtelik az egykor zsibongó, lármás élettel. Az Aquincumi Múzeumban nyíló kiállítás célja, hogy bemutassa a rómaiak fürdési szokásait, azt hogy fürdőik nemcsak a mindennapi tisztálkodást szolgálták, hanem a „jó létnek” az „érezd jól magadnak” a szinterei is voltak, a testi és lelki felüdülésre egyszerre nyújtottak lehetőséget.

 

 

Aquincum területéről eddig huszonhárom fürdőt ismerünk. Irodalmi adataink szerint a rómaiak munka után, általában a koradélutáni órákban látogattak el a fürdőkbe. Aki elment ide, először kicsit sportolt, majd kedve szerint váltogathatta a forró és hideg vizes fürdőt, többféle szaunában erősíthette testét, valószínűleg nem hagyta ki a masszást sem, de ha úgy volt szükséges, orvosi és kozmetikai kezeléseket is igénybe vehetett. Ha megszomjazott, megéhezett, felkereste a fürdők bejárata előtti büféket.

 

 

 

Hogy ez tényleg így volt, azt az Aquincumban feltárt fürdők maradványai is mutatják. Sőt, a rómaiaknak a településeket sűrűn behálózó tisztasági fürdőkön kívül, híres gyógyfürdőik is voltak, amelyeket messzi földről felkerestek, vagy amelyek épp a katonaság rekreációs helyei lehettek. Ma, amikor a gyógyfürdők és a gyógyturizmus újra reneszánszát éli, talán nem is gondolunk arra, hogy a források vizének gyógyító erejét már 2000 évvel ezelőtt is a maihoz hasonló módon használták. Az ókor híres orvosai, pl. Celsus és Galenos mind egyetértettek abban, hogy a testgyakorlásnak, masszázsnak, fürdésnek fontos szerepe van a jó egészség megerősítésében és megőrzésében. Tudták ezt a rómaiak, a fürdőkultúra a mindennapok része lett, és abban a császártól a rabszolgáig mindenki részt vehetett.

 

 

A fürdő, mint épülettípus eredete a görög időkig nyúlik vissza, de míg a görögöknél szigorúan a testgyakorlás utáni tisztálkodás tere volt, a rómaiaknál a pihenés és a feltöltődés napi helyszínévé vált. Bár ez emlékeztet a mostani wellness kultúrára, egy lényeges különbség mégis akad a mai és az ókori fürdő között: a legtöbb római lakóépületben fürdőszoba nem volt. Ez csak a leggazdagabbak lakóházaiban valósult meg. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen egy római fürdő infrastruktúrája lényegesen nagyobb helyet foglalt el a mainál, beruházási és üzemeltetési költsége messze meghaladta egy modern fürdőszobáét. A legtöbb ember tehát tisztálkodni járt a fürdőbe. És azon túlmenően, hogy élvezte a fürdő nyújtotta wellnesst, a római fürdőben ápolta szociális kapcsolatait, hiszen a thermák fontos találkozóhelynek is számítottak.

 

 

A látogatók ugyan nem tudják igazából a római fürdőket kipróbálni, de a múzeum szeretné a múltat mégis átélhetővé és tapinthatóvá is tenni. Ezért a múzeumrestaurátor műhelyében jellegzetes, római fürdőkben használt tárgyakról műtárgymásolatok, rekonstrukciók készülnek, amelyet az érdeklődő ki is próbálhat, sőt beleszagolhat az illatszeres tégelyekbe is. A római fürdő működését 3D animációs film fogja bemutatni. A kiállítást a kisgyermekes családok számára is élvezhető, ezért a kiállításra vízemelő makett és óriásböngésző készül, amely a rómaiak források iránti tiszteletét és fürdőkultúráját mutatja be.

 

Wellness az ókorban – Fürdőkultúra Aquincumban
kiállítás az Aquincumi Múzeumban
2015. november 16. – 2016. november

A díjazott Aquincum

RÉGÉSZETI MUZEOLÓGIA

A kivételes szakmai tudásnak, a modernitásnak és az interdiszciplinaritásak köszönhető, hogy az Aquincumi Múzeum nyerte „Az év múzeuma 2012” díjat!

2013. július 07. Vicze Magdolna

Az aquincumi fazekasok titka

Régészet

Igen fejlett volt az aquincumi fazekasipar, eddig húsz műhelyt és nyolcvan égetőkemencét sikerült feltárni az ókori város területén.

2012. május 05. Kácsor Adrienn

Az ókori festő titkai

Ásatás Aquincumban

Feltárták az úgynevezett Festőház maradványait az aquincumi polgárvárosban: az épületet az Aquincumi Múzeum Európai Uniós támogatású pályázatának részeként visszaépítik.

2011. szeptember 09. MTI
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
 
Utolsó felvonás. IV. Károly király koronázása – 1916 a Magyar Nemzeti Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...