Múmiavilág

ÉV KIÁLLÍTÁSA 2014 JELÖLT

A Magyar Természettudományi Múzeum interaktív, időszaki kiállítása.

Magyar Múzeumok Online 2015-05-13 17:00
Cikk küldése e-mail:

Bárhonnan származnak is, minden múmiának saját története van. A személyes történetekből egy élet, az egykori világ és egy kultúra ismerhető meg. A múmiák rejtélye mindenkiben kérdéseket vet fel. A miértre és a hogyanra a tudomány eszközeivel keresik a választ a kiállításban. Mindent, amit a múmiákról tudunk, azt a tudomány által tudjuk. A múmiák halottak, nem beszélnek, de a tudomány segítségével szóra bírhatók. Kinek szól a kiállítás? Elsődlegesen a fiatal felnőtteknek, a középosztálynak, a középiskolás korosztálynak, iskolás csoportoknak 10–16 éves korig.

A kiállítás szakmai koncepciója

A múmiák sokfélék, sok helyről származnak. Nemcsak Egyiptomból. Múmiákat a Föld minden táján találtak már, és sok közülük még az egyiptomi múmiáknál is idősebb. A múmiák keletkezésének módja, ideje rendkívül sokféle, szinte nincs két egyforma körülmények közt keletkezett múmia. A modern antropológia eszközeivel, a 21. századi technika tárható fel a személyük, jellemzőik, sorsuk, kultúrájuk.

A kiállításban a világ különbözőrészeiről, különböző időben, különböző módszerekkel mumifikált, vagy különbözőképpen mumifikálódott múmiákat mutatnak be. A kiállítás fő erőssége az összegyűjtött anyag egyedisége. Az itt látható múmiák, műtárgyak a körút végeztével visszakerülnek az anyaintézmények raktáraiba, és nagy valószínűséggel együtt többé nem lesznek láthatók.

A nemzetközi együttműködésben megvalósuló kiállításban közreműködő nemzetközi intézmények: Reiss-Engelhorn-Museen, Mannheim; Drents Museum, Assen; Universität Heidelberg, Ägyptologisches Institut, Heidelberg; Deutsches Museum von Naturwissenschaft und Technik, München; Merck KgaA, Corporate History, Darmstadt; Naturhistorisches Museum, Basel; Roemer- and Pelizaeus-Museum, Hildesheim; Naturkundemuseum Kassel, Kassel; Private collection, Berchem; Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár, Budapest; Szépművészeti Múzeum, Budapest.

A kiállítás 4 nagyobb szakmai egységre tagolódik. A kiállítás bevezető részében a múmiákkal kapcsolatos sztereotípiákat ismertetik kérdések és válaszok formájában. A második részében a múmiákkal kapcsolatos alapfogalmakat magyarázzák el: milyen múmiák vannak, milyen múmiatípusok, miként keletkeztek, hol találhatók, milyen híres múmiák vannak stb. A második egység egy izgalmas része a múmia-mánia fejezet, amelyben a mánia eredetét az egyiptomi múmiákat mutatják be, illetve az egyiptomi mumifikálást, valamint az egyiptomi múmiák 18. századi „felhasználását” (missuse-abuse) ismertetik (múmia-por, gyógyszer, fűtőanyag, festék stb.)

A harmadik tematikus egysége a „múmia-bemutató”. A múmiákat földrészenként ismertetik jelezve, hogy az egész világon előfordulnak: Afrika (már az előző részben), Európa, Dél-Amerika, Ausztrália-Óceánia, Ázsia. Minden múmiának elmesélik a felfedezését, tudományos vizsgálatát és az abból megfejtett személyes történetét.

A kiállítás bemutatása

A kiállítás többszintű, multimédiás, interaktív bemutató. A látogatót bevezetik a múmiák rejtélyes világába és részesévé teszik azoknak a tudományos vizsgálatoknak, amelyek segítségével ez a világ megnyílik, és a rejtélyek megoldódnak. Ezért a kiállítás rendező elve a tudományos kutatás „felfedező útja”, a tudományos vizsgálatok feltáró lépései. Az arculat, a bemutatási eszközök is ezt a „tudományos” koncepciót tükrözik: letisztult formák, színek, üveg, fém, fényhatások, multimédiás eszközök.

A tér szervezője az az antropológiai laboratórium, amelyben a tudományos munka folyik. E köré rendeződik a tényleges múmia-bemutató több egységben. A kiállítás installációja, színei, formái is a tudomány letisztult, objektív voltát tükrözik. A térben nincs természetes fény. Csak a tárgyakat és a szövegeket világították meg.

Múmiavilág
Magyar Természettudományi Múzeum
2014. október 1. – 2015. május 17.

Aranyozott légyhessegető a múmiának

RESTAURÁLÁS

Restaurált, aranyozott légyhessegetőt helyeztek a Múmiavilág című kiállításon látható kilencszáz éves buddhista szerzetes-múmia kezébe, így vált teljessé a különleges kincs.

2014. december 12. MTI

A holland tulajdonos szerint másodkézből került hozzá a múmiás Buddha-szobor

RESTITÚCIÓ?

A holland tulajdonos arról tájékoztatta a Hszinhua hírügynökséget, hogy másodkézből vette azt az 1000 éves Buddha-szobrot, amely a múlt hét végéig egyik központi szereplője volt a Magyar Természettudományi...

2015. március 03. MTI

Az 5 éves kisfiú múmiája

TÖRTÉNET

Mit tudhatunk Arányi Zoltánról, Zolikáról, akinek a múmiáját a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum őrzi, és május 17-ig a Természettudományi Múzeum Múmiavilág kiállításán látható?

2015. április 04. Scheffer Krisztina
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...