Önarckép álarcokban

ARANY-EMLÉKÉV

A Petőfi Irodalmi Múzeum hétfő óta látható kiállításában a jegyző, a hivatalnok, a tanár fegyelmezett, nyilvános szerepei mögül ki-kilép egy érzékeny, talányos költő.

Magyar Múzeumok Online 2017-05-16 17:14
Cikk küldése e-mail:

Mi látszik ma Arany Jánosból, mi jut eszünkbe róla? Ki rejtőzik a Nemzeti Múzeum előtt üldögélő szoboralak, a kissé jellegtelen, tanáros, „szemérmes” Arany-portrék mögött? A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításában a jegyző, a hivatalnok, a tanár fegyelmezett, nyilvános szerepei mögül ki-kilép egy érzékeny, talányos költő.

Az álarc, a maszk motívuma végigkíséri Arany életét és műveit. A tárlat arra a paradoxonra épül, hogy a fennkölt és a kisszerű, a rendkívüli és a hétköznapi egymásba fonódva jelennek meg a művekben. Nagy hősök állnak az egyik oldalon: Toldi Miklós és Szondi György, kis és gyarló figurák a másikon: Bolond Istók, Vojtina Mátyás.A játékos és formabontó kiállítás több generációhoz szól, a költő eredeti kéziratai, tárgyai és a korszak izgalmas vizuális világa, nagyszerű képzőművészeti alkotásai között bolyongva pillanthatunk a méltán tisztelt klasszikus, sőt elérhetetlen nyelvzseni álarcai mögé: a tárlat a kételyeivel vívódó, esendő, emberi dilemmáival a mindannyiunkhoz közel álló, szerethető Arany Jánost mutatja be. A kiállítás a Magyar Tudományos Akadémia Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteménye együttműködésében jött létre, ez az archívum őrzi Arany János kéziratos hagyatékát.

A kiállítás kurátorai: Kalla Zsuzsa irodalomtörténész, Kaszap-Asztalos Emese irodalomtörténész, Sidó Anna művészettörténész

 

 


Önarckép álarcokban
Emlékkiállítás Arany Jánosról
Petőfi Irodalmi Múzeum
2017. május 15. - 2018. november 30.

„Más csak levelenként kapja a borostyánt...”

ARANY-EMLÉKÉV

Páratlan kincseket, köztük a Toldi-trilógia kézirategyüttesét, valamint az életmű sokrétű hatástörténetét is bemutató Arany János-kiállítás nyílt az Országos Széchényi Könyvtárban.

2017. május 05. MTI - MMO

Népzene, költészet és Arany János

ARANY-EMLÉKÉV

Programajánló április 6-ra és április 11-re, a Petőfi Irodalmi és a Nemzeti Múzeumba

2017. április 04. Magyar Múzeumok Online

Ma kezdődik az Arany János-emlékév!

FINANSZÍROZÁS

400 millió forintos fejlesztési támogatást kap az Arany János-emlékév keretében a Petőfi Irodalmi Múzeum, továbbá több mint egymilliárd forint támogatást kap Nagykőrös, az összegből teljesen megújul a költő...

2017. március 03. MTI
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...