Mások szemével: A hatvanas és hetvenes évek magyar művészei

NEW YORK

Első alkalommal rendeznek New Yorkban a magyar neoavantgárd korszakáról kiállítást, amelyen 30 művész több mint 100 alkotása látható.

MTI 2017-05-06 06:42
Cikk küldése e-mail:

A Mások szemével: A hatvanas és hetvenes évek magyar művészei (With the Eyes of Others: Hungarian Artists of the Sixties and Seventies) című tárlat a New York-i Elizabeth Dee Galériában látható.


Fotó: Etienne Frossard

 

Az Elizabeth Dee Galéria mindkét emeletét elfoglaló kiállítás átfogó képet fest egy olyan korszakról, amely a nem hivatalos művészet különleges textúráját és bátorságát ragadja meg. Az autoriter rendszer árnyékában, amely szigorú ideológiai korlátokat szabott a szabad kifejezésnek, ezek a művészek - köztük Lakner László, Maurer Dóra, Bak Imre, Beke László, Nádler István, Pauer Gyula, Halász Károly, Haraszty István, Ladik Katalin - változatos és eredeti megoldásokat találtak arra, hogy rejtetten fejezzenek ki erőteljes üzeneteket koruk szociális, kulturális és politikai valóságával szemben.


A magyar művészek elég közel voltak a nyugathoz, hogy magukat az avantgárd zászlóvivőinek tekintsék. Buzgón követték a londoni, kölni és New York-i művészeti irányzatokat és válaszokat is adtak rájuk. Ezeknek az alkotóknak ugyanakkor nem volt rendszeres hozzáférésük a nyugati művészet fővárosainak intézményeihez, publikációihoz és kapcsolati hálójához. A félperiféria léthelyzete a magyar neoavantgárdot különleges külsővel, nyelvvel és attitűddel ruházta fel.
Néhány festő kifejlesztette a saját, rendkívül elvont piktorikus stílusát, mintegy elmenekülve az önmaga által bekerített optikai érzékelés univerzumába. Más művészek elvi kutatásokat folytattak, műveiket elérhetetlenné tették a tömegek számára, de az értelmiség szűk körének bemutatták azokat. Mindeközben pedig néhányan a humor eszközéhez nyúltak.
A kiállítás a budapesti ArtPool archívum képeit is magában foglalja. A munkák és dokumentumok egy olyan időszakot keltenek életre, amelyben a művészek, habár nagyon távol voltak a nyugati mainstream irányzattól, mégis olyan műalkotásokat hagytak hátra, melyek napjainkban is hihetetlenül aktuálisak.Fotó: Etienne Frossard

A tárlattal egy időben a Columbia Egyetem kollokviumot szentel a hatvanas, hetvenes évek magyar művészei életének. Szántó András esszéjét és a magyar szakértők, Kürti Emese, Fehér Dávid és Winkler Nóra szemtanúkkal készített interjúit egy gazdagon illusztrált kiadvány tartalmazza.


Szántó András, a kiállítás kurátora New Yorkban alkotó szerző, valamint vezető múzeumok, alapítványok és cégek kulturális stratégiai tanácsosa. Írásai megjelentek a The New York Times, a The Boston Globe, az Artforum, a Museum Practice hasábjain.
A kiállítás Padis Gábor és Hegedűs Orsolya (ACB Galéria), Valkó Margit (Kisterem Galéria), Pocze Attila (Vintage galéria) és Kostyal Katherine (White Cube, London) közreműködésével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a New York-i Magyar Kulturális Központ támogatásával valósult meg.

 

With the Eyes of Others: Hungarian Artists of the Sixties and Seventies

Elisabeth Dee Gallery, New York

2017. május 2. - augusztus 12.

A privátfotó lehetőségei

MAI MANÓ

Két különleges privátfotó gyűjteményből látható kiállítás a Mai Manó Házban május 28-ig.

2017. május 05. Gáspár Balázs

In Memoriam Deim Pál

SZENTENDRE

Deim Pál képzőművészre emlékeznek a szentendrei MANK Galériában, a tárlaton Deim Pál 17 alkotása látható.

2017. május 05. MTI - MMO

Reformáció 500 = 100 intézmény + 400 tárgy az MNM-ben

KIÁLLÍTÁS

Csaknem 100 kölcsönző intézmény több mint 400 tárgyával nyílt meg 2017. április 26-án az IGE-IDŐK – A reformáció 500 éve című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban.

2017. április 04. Magyar Múzeumok Online
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...