Herend-Dnereh

GYULA

A herendi porcelánok két arcát, a modernet és a tradicionálisat mutatja be a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont pénteken megnyílt új, időszaki kiállítása.

MTI - MMO 2017-05-07 09:31
Cikk küldése e-mail:

 

A Herendi Porcelán divatos, kortalan, ezerarcú, varázslatos, stílusos és innovatív - olvashatjuk bevezetésképp  a kiállítás honlapján.

191 éve Stingl Vince gondolt merészet és alapított a Bakony vadregényes hegyei között egy porcelán előállítására törekvő üzemet, mely mára Európa legnagyobb porcelánmanufaktúrájává fejlődött. A kezdet nehéz volt – az előállítás folyamata költséges, és művészileg is kihívásokkal teli. 1839-ben Fischer Mór, aki egy tatai kereskedőember volt, s óriási ambíciókkal és jelentős tőkével rendelkezett, lett a Manufaktúra új tulajdonosa.

Irányítása alatt a Herendi Porcelán fogalom lett. Művészi igényessége, kiváló „marketing” munkája elnyerte az arisztokrácia, sőt a császárok, királyok elismerését is. Díszítményeit gyakran nevezte el első főúri, királyi megrendelőiről, s ezek a dekorációk mind a mai napig őrzik e neves rendeléseket. Az első pillanattól kezdve minden folyamatot manufakturális úton végeztek Herenden, és így van ez 191 évvel később, ma is. Ez a garancia arra, hogy a Herendi Porcelán kézműves, egyedi termék. S van még egy titok, amely a mostani kiállítás alappillére is: a hagyományok ápolása mellett a folyamatos megújulás képessége.  Ez az a tulajdonság, melytől tökéletes lehet a Herendi Porcelán minden korban.

 

 

A termékpaletta elképzelhetetlenül sokszínű: több mint 16.000 forma, és közel 4.000 minta, melyek szabadon variálhatók. Évente 350-400 új termék készül a Manufaktúra falai között, gyakorlatilag minden nap egy-egy új Herendi születik.  A világ több mint 60 országába exportálják, de talán nincs a világnak olyan szeglete, ahol a Herendit ne ismernék.

Herenden közel 800 munkavállalónak van egy közös szerelme. A törékeny, fehér arany: a porcelán. S ahogy a tökéletes kapcsolatot is a szenvedély működteti, így a Herendi Porcelán közel 200 éves sikerének is a szenvedély a titka. S ahhoz, hogy egy kezdeti pici üzem, és egy alapító álma mára a világ minden lakott földrészén ismert és elismert márka legyen, ahhoz még kellett a környezethez alkalmazkodás művészete, úgy, hogy közben a kézművességet, a hagyományokat, egy termék, egy márka tradícióit is képes legyen megőrizni, s közben folyamatosan megújulni.

A tárlat során a látogatók négy termet járhatnak végig, mintegy félezer darab tárgyat tekinthetnek meg. A kiállítási tárgyak biztosítási értéke eléri a 80 millió forintot. A régi és az új, a tradíció és az innováció kerül a kiállítás középpontjába.  És mint egy időutazáson, hol a 19. században vagyunk, hol a 21. században. Közben olyan kiemelkedő bravúrdarabok láthatók az elmúlt 200 évből, amelyek egyedi, különleges gyártási- vagy festési technikával, limitált példányszámban készültek, némelyik gyűszű méretű, de van egy méteresnél is nagyobb Herendi-váza is. Olyan híres dekorációk, mint a Viktória, a Rotschild és az Apponyi közel két évszázados fejlődése követhető nyomon. A Viktória-minta esetén például az egyik első, a londoni világkiállításra 1851-ben készített darab volt, de itt van Vilmos herceg és Katalin nászajándéka is, amely ugyanannak a mintának egy modern, újragondolt változata.

A kiállítás kurátora Krámlik Attila.

 

HEREND I DNEREH
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont
2017. május 5. -október 1.

 


Herend kincsei és a kacagójancsi

MŰTÁRGY

2015. július 7-én nyílt meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Törékeny Természet – Herend kincsei című kiállítás. Ebből az alkalomból a hónap műtárgya a kacagójancsi. NÉZZÜK!

2015. július 07. Fuisz Tibor István - Jókuthy Emese

Herendi porcelán, az utazó nagykövet

JAPÁN

Öt japán városban mutatkozik be az Iparművészeti Múzeum herendi porcelángyűjteménye 2016. áprilisa és 2018 márciusa között.

2016. április 04. Magyar Múzeumok Online
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...