Páratlan szegedi papucsok

KIÁLLÍTÁS-ELŐREJELZÉS

A legendás szegedi papucsról nyílik kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeumban április 21-én, pénteken 17 órakor nyitják meg.

Magyar Múzeumok Online 2017-04-21 09:06
Cikk küldése e-mail:

Páratlanok címmel nyílik kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban. A címadás oka az, hogy az ikonikus szegedi papucsok páratlannak készültek: két ugyanolyan papucsot vásárolt meg a menyecske, majd hordás közben derült ki, melyikből lesz a bal lábas, melyikből a jobb lábas papucs. A tárlaton emellett számtalan érdekességre, szakmai titokra is fény derül a papucsok kapcsán.

 

A papucskészítés módját, árusítását, történetét is bemutatja a kiállítás, sőt, egy papucskészítő műhelybe is bekukkanthatnak a látogatók. A tárlaton klasszikus, hagyományos papucsok mellett modern, kortárs papucsokat is kiállítanak, így az érdeklődők megismerhetik a papucsok fejlődéstörténetét is.

Nem csak a papucsot magát, hanem a papuccsal kapcsolatos képzőművészeti alkotásokat, irodalmi műveket, történelmi eseményeket is megismerhetjük. Sőt, a látogató hölgyek maguk is kipróbálhatják, milyen is lehetett papucsban járni-kelni Szeged városában több mint száz évvel ezelőtt: népi viseletet ölthetnek és lábukat szegedi papucsba bújtathatják a Móra-múzeum Páratlanok-kiállításán.

Cipők, mindenekelőtt

Cipőkiállítás Székesfehérváron

Az "Amiért megőrülnek a nők - Kalandozás a cipődivat évszázadaiban" kiállítás május 9-ig látható a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban. Utána a cipőmániásoknak Torontóba kell utazniuk: kanadai Bata...

2010. április 04. Gönczi Ambrus

Bocskor, csizma, paduka -– kalandozás a lábbeli körül

KIÁLLÍTÁS

Közel 300 pár lábbeli mesél kultúrákról, társadalmakról, sokszínűségről a Néprajzi Múzeum költözés előtti utolsó időszaki kiállításán a Kossuth Lajos téri műemlékpalotában.

2017. március 03. MTI - MMO

A házi, lakosztályi kényelemhez tartozó tárgyak

BOULLE

Igazi pompa és fényűzés tárul az érdeklődő közönség elé, ha meglátogatja a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum Cselley-házi épületében kiállított bútorkülönlegességét.

2016. január 01. Rosta András
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...