Kőbalta és környezet

KIÁLLÍTÁS

Leletekben gazdag és tanulságos témát tár a látogatók elé a Wosinsky Mór Megyei Múzeum új, „A sziklától a kőbaltáig, az erdőtől a sivatagig” című időszakos kiállítása – adta hírül a kadarka.net.

2017-04-10 14:15
Cikk küldése e-mail:

A tárlat az őskor emblematikus tárgya, a kőbalta és az általa megindított, környezetre gyakorolt emberi hatásokat mutatja be – mondta köszöntőjében Ódor János Gábor, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója. Mint azt hozzátette, a tárlat nem jöhetett volna létre a múzeumok közötti összefogás nélkül.

A megyei múzeum mellett a százhalombattai Matrica Múzeum, a debreceni Déri Múzeum, illetve a szombathelyi Savaria Múzem anyagi hozzájárulása teremtette meg a Szekszárdon debütáló kiállítás megrendezésének lehetőségét. A fentieken túl négy másik hazai múzeumból érkeztek kiállítási tárgyak a tárlatra – mondta el a múzeumigazgató.

A tárgyak a világ számos pontjáról, például Óceániából származnak, ahol a tárlat ötletgazdája és kurátora, dr. Antoni Judit régész, néprajzkutató személyesen járt – zárta le Ódor János Gábor.

„A sziklától a kőbaltáig, az erdőtől  a sivatagig” címet viselő kiállítás azt mutatja be, hogyan lehet elkészíteni egy kőbaltát, és azt miképp lehet használni, például a segítségével egy fát kivágni – hangzott el dr. Grynaeus András dendrokronológus megnyitó beszédében. Mint azt hozzáfűzte, dr. Antoni Judit Óceániában saját szemével láthatta és dokumentálta a kőbalták készítésének és használatának mikéntjét.

A tárlat azonban nem csak az őskori eszközökről – melyeket Óceániában nem is olyan régen még a mindennapokban is használtak – szól. A kiállítás azt is megmutatja, hogy a kőbalta segítségével hogyan lehetett átalakítani a környezetet és, hogy milyen hatást gyakorolt arra. A tárlat egy olyan alapvető igazságra hívja fel a figyelmet, melyet a rómaiak úgy fogalmaztak meg, hogy „historia est magistra vitae”, vagyis a történelem az élet tanítómestere – emelte ki dr. Grynaeus András.

 

 

A tárlat arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy mi történik akkor, ha az ember túlságosan nagy mértékben megváltoztatja a környezetét. A kiállítás ráirányítja a figyelmet, hogy ha az ember például túl sok fát vág ki egy adott területen, akkor annak növényzete átalakul – mondta el megnyitó beszédében a dendrokronológus.

A köszöntő és megnyitó beszédek után a kiállítás kurátora, dr. Antoni Judit régész, néprajzkutató úgy fogalmazott reméli, hogy tanulságos lesz a tárlat, melyen ezt követően maga vezette végig az érdeklődőket.

 

„A sziklától a kőbaltáig, az erdőtől  a sivatagig – az ember hatása a klímaváltozásra az őskorban: egy eszköz története” című kiállítás 2017. április 30-ig látható a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban, hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között.

 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...