»K« METSZETEK - kurátori vezetés

KIÁLLÍTÁS

2017. április 12-én, szerdán 18.00-tól Kőrösi Boglárka, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést a Kassák Múzeum április 7-én nyílt tárlatában.

Magyar Múzeumok Online 2017-04-11 19:52
Cikk küldése e-mail:

Szemző Tibor >>K<< METSZETEK című audiovizuális installációja Franz Kafka élettörténetének utolsó szakaszát helyezi a középpontba. A kulcsfontosságú helyszínek, illetve a szereplők történetei képi és hangi elemek segítségével bontakoznak ki, feltárva Kafka személyiségének eddig kevésbé közismert, derűsebb oldalát. A mű szokatlan megközelítést alkalmaz, melyet több éves kutatás alapozott meg. Szemző célja mégsem a tényszerű közlés: Az élet vendége – Csoma-legendárium című 2006-os filmjéhez hasonlóan a valós történelmi tények asszociatív, szinte meseszerű feldolgozásban elevenednek meg. 

Az installációban vetített, 8mm-es technikával készült felvételek szerves egységet képeznek a zenei és szöveges elemeket is tartalmazó hanganyaggal. Ehhez Szemző A császár üzenete című Kafka elbeszélést használta fel, amely az eredeti német mellett angol, magyar, cseh, francia, spanyol, finn, orosz, örmény, török, arab, jiddis, héber, urdu, bengáli, tibeti, mongol, japán és kínai nyelven szólal meg anyanyelvű narrátorok elbeszélésében. Ahogy a filmeken látható helyszínek, a nyelvek is közvetlenül, vagy távolabbról köthetők Kafkához, illetve a két további kulcsszereplőhöz: utolsó szerelméhez, a sziléziai születésű Dora Diamanthoz, illetve orvosához és barátjához, a magyar származású Klopstock Róberthez. A szövegek narrátorainak személyes elbeszélésmódja olyan szövegen és beszéden túli jelentést közvetít, amely Szemző alkotói tevékenységében kiemelt fontosságú. A művész&nbs p;A császár üzenete című elbeszélést zen példabeszédnek tekinti, amit a beszédhangok segítségével, valamint jól ismert zenei hangzásvilágával teljesít ki a kiállításon.

Szemző Tibor zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte, médiaművészeti ismereteit a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szerezte. A nyolcvanas években életre hívott 180-as Csoport alapítójaként ismert, emellett a repetitív és minimalista zene első hazai képviselői közt tartják számon. Filmzeneszerzői tevékenysége javarészt Forgács Péter rendező nevéhez köthető: legismertebb közös munkájuk a Privát Magyarország című filmsorozat. 1987 és 2007 között tizenhárom nagylemeze jelent meg, továbbá hazai koncertjei mellett világszerte is több jelentős fesztiválon és helyszínen fordult meg. Műveit számos szakmai díjjal ismerték el.

A Kassák Múzeumban megvalósuló installáció több éves múltra tekint vissza. Első, hangjáték-változata Forgách András író-dramaturg közreműködésével keletkezett, melyet 2010-ben mutatott be a Magyar Rádió. Egy évvel később filmanyaggal kiegészítve, a somorjai zsinagógabeli At Home Galériában már installációként volt látható. 2013-ban a színpadi művé fejlesztett alkotást nagy sikerrel játszották a budapesti MüPa-ban. Később „mozikoncertként” Kassán, Kolozsváron, Wrocławban és az USA-ban is bemutatták. 2014-ben az MTVA-val együttműködésben díjnyertes kisfilm készült az anyagból.

Zene és film: Szemző Tibor 
Kurátor: Kőrösi Boglárka


 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...