Szivárvány Európa felett - Egy magyar bábművész Párizsban

KIÁLLÍTÁS

Blattner Géza bábművészről nyílt kiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

MTI - MMO 2017-04-08 10:54
Cikk küldése e-mail:

Benjo úr és pelikánja – marionettek (1932) (forrás: színház.org)

 

A PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) időszaki kiállítását Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatója, Blattner Géza-díjas bábszínész nyitotta meg szombaton délután.

A kiállításon Balttner Géza (1893-1967) festő, grafikus és bábművész szerteágazó életútját mutatják be bábokkal, játékokkal, interaktív elemekkel, képekkel. A tárlaton olyan különösen értékes darabok is megjelennek, mint André Kertész felvételei, az eredeti, kézzel rajzolt meghívók, grafikák és Blattner Géza 1960-ban készült, kézzel festett önéletrajzi diasorozata.
Mivel a hagyatékban kevés a báb, a kiállítás a legmodernebb 3D nyomtatás technikájával él, hogy a fennmaradt képekből újra bábok születhessenek.


Blattner Géza 1893-ban született Debrecenben. 1925-től Párizsban élt. Itt alapította meg az Arc-en-Ciel (Szivárvány) Színházat, amely rendkívül változatos, sokszínű társulatával, alkotó közösségével korát megelőző, kísérletező bábszínházzá vált.
Blattner Géza művészközösségek katalizátora, vezetője és 40 éven keresztül maga is tevékeny alkotója volt. Pályája Hollóssy Simon müncheni festőiskolájában indult el, ám hamar a bábművészet felé fordult.


Képzőművészeti, iparművészeti érdeklődésének hatása mindvégig erőteljesen jelen volt színházaiban, előadásaiban. Ennek és a társulat változó összetételének köszönhető, hogy az Arc-en-Ciel a modern európai bábjátszás legfőbb műhelye lett, hatása a francia és a magyar bábjátszásra évtizedek múltán is érezhető volt, jelentősége vitathatatlan.
A színház az 1937-es Párizsi Világkiállításon Madách Imre Az ember tragédiája című művének első francia nyelvű bemutatójával a színházi szekcióban aranyérmet nyert.

A kiállítás kurátora:Hutvágner Éva.

 

Szivárvány Európa felett - Egy magyar bábművész Párizsban

Bajor Gizi Színészmúzeum

A kiállítás október 15-ig látogatható.

Baselitz. Az újrajátszott múlt

KIÁLLÍTÁS

2017. április 1-jétől az egyik legismertebb és legkeresettebb kortárs német képzőművész, Georg Baselitz műveiből látható kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában.

2017. március 03. Magyar Múzeumok Online

Kincsek a Nílus partjáról - Túlvilági utazás az ókori Egyiptomban

KIÁLLÍTÁS

Mától látogatható a Szépművészet Múzeum Egyiptomi Gyűjteményéből rendezett kiállítás Pécsett, két helyszínen is, a Csontváry Múzeumban és a Múzeum Galéria kiállítótermeiben.

2017. április 04. Magyar Múzeumok Online

Lehet-e élményszerű egy régészeti kiállítás?

BESZÉD

Elhangzott az „Életre kelt avarok című kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2017. március 3-án.

2017. április 04. Dr. Vida Tibor
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...