Bocskor, csizma, paduka -– kalandozás a lábbeli körül

KIÁLLÍTÁS

Közel 300 pár lábbeli mesél kultúrákról, társadalmakról, sokszínűségről a Néprajzi Múzeum költözés előtti utolsó időszaki kiállításán a Kossuth Lajos téri műemlékpalotában.

MTI - MMO 2017-03-03 14:48
Cikk küldése e-mail:

A Néprajzi Múzeum költözését, útra kelését szimbolizálja Néprajzi Múzeum Napján, március 5-én nyíló, a lábbelik kulturális sokszínűségét bemutató tárlat, amely a múzeum rendkívül gazdag gyűjteményéből lett összeállítva

Fülöp Hajnalka, Katona Edit, Kerezsi Ágnes és Sedlmayr Krisztina kurátorok nem iparművészeti kiállítást állítottak össze: a tárlat a mezítlábasságtól a szimbólumokon keresztül a viselettörténetig vizsgálja a lábbelik kultúrtörténetét, háromszáz darabon keresztül mutatva be a lábbelik formai és funkcionális sokszínűséget.
A belépőket a tárlat három névadó darabja: egy indiai ujjgombos paduka (fából készült szandál), egy montenegrói szőrös talpú bocskor és egy erdélyi magyar hímzett csizma fogadja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kiállítási anyag összeállítása már tükrözi a múzeum új épületében is követni kívánt rendezési elvet, amely szerint a magyar és a nemzetközi anyagot együtt, tematikus bontásban mutatják majd be. Az első terem a mezítlábasság kultúrtörténetét vizsgálja, hiszen a kontinentális és melegebb éghajlatokon a lábbelinélküliség még a 20. században is mindennapos volt.

Gazdag anyag tekinti át a hétköznapokon hordott lábbeliket, amelyek időben és térben közös vonása, hogy a díszítés helyett a funkcionalitás szempontjai domináltak, így a vagyoni különbségek ezeken kevésbé mutatkoztak meg, mint az ünnepi lábbeliken.
Az északi példányok alapanyaga mindenhol a bőr és a prém, míg délen változatosabb anyagokat: kérget, fát, bőrt, szalmát, de újabban akár autógumit használnak.Az ünnepi lábbeli ellenben a reprezentáció fontos eszköze, gazdag szimbólumrendszerrel és rendkívül nagy lokális sokszínűséggel. A tunéziai berbereknél például a menyasszony a vőlegénytől ajándékba kapott fél pár cipő felpróbálásával fogadja el a házassági ajánlatot, a szibériai nők a "tisztátalanság" időszakaiban nem hordhattak gyöngyös lábbelit, az apró kínai lótuszcipők pedig a lábnyomorítás egykori szomorú hagyományáról tanúskodnak.
A lábbeli a nemzeti identitás fontos eleme is lehet - mint ezt jól mutatja többek között a holland fapapucs vagy a bojtos orrú görög bocskor -, de rituális szerepet is betölthet. Az egyébként mezítláb járó ausztrál bennszülöttek például a vérbosszúkhoz készítettek tollból, hajból és vérből különleges cipőt.
A kiállítás foglalkoztatójában számos lábbeli másolata is felpróbálható.


 

Vasárnap számos programmal, többek között épületsétákkal, tárlatvezetésekkel, a lábbelikhez kapcsolódó workshoppal, könyvbemutatókkal várják a közönséget. A programsort este Ferenczi György és a Rackajam koncertje zárja.


A kiállítás november 30-i zárása a közönség számára a búcsút is jelenti majd a Néprajzi Múzeum Kossuth téri épületétől. Ekkortól a hatalmas gyűjtemény átköltöztetésének előkészítéséhez kellenek a kiállítóterek, hogy 2018-ban elkezdhessék átszállítani a műtárgyakat a Szabolcs utcai Országos Múzeumi Restaurációs és Raktárközpontba, majd kisebb részben az Ötvenhatosok terén világszínvonalon felépülő, új Néprajzi Múzeumba.
A zárva tartás idejére a múzeum tizenegy, külföldi és magyarországi külső helyszíneken bemutatható kiállítással készül.

 

 

 

 

 

 

Bocskor, csizma, paduka – kalandozás a lábbeli körül
Néprajzi Múzeum
2017. márc. 5. - 2017. nov. 30.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Első Budapest Fotó Fesztivál

KIÁLLÍTÁS

Az amerikai kortárs fotográfia megkerülhetetlen alakja, Alex Webb Műcsarnokbeli kiállításával veszi kezdetét mától az első alkalommal megrendezendő Budapest Fotó Fesztivál.

2017. március 03. MTI - MMO

Mentés másként - Mi marad az újmédia-művészetből?

KIÁLLÍTÁS-ELŐREJELZÉS

A médiaművészet magyarországi kezdeteitől napjainkig tartó időszakot bemutató kiállítás fő kérdése: mi a műtárgy ma és mit kell megőrizni a jövő számára?

2017. február 02. Magyar Múzeumok Online

Női középkezdés

KIÁLLÍTÁS

Visszasétálunk a múltba, előre vetítjük a jövőt, aztán visszatérünk a jelenbe: Vinkler Zsuzsi kiállítása február 17-én 18 órakor nyílik a Ferenczy Múzeumban.

2017. február 02. Magyar Múzeumok Online
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
 
Utolsó felvonás. IV. Károly király koronázása – 1916 a Magyar Nemzeti Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...